Mladi i mediji

Vesti

Prva epizoda podkasta Umologija: Šta želim?

Prva epizoda podkasta Umologija: Šta želim?

Fabrika kreativnosti je uz podršku Švedske, a u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj”, pokrenula nov podkast o psihološkim problemima i potrebama mladih pod nazivom Umologija.

Prema izveštaju koji je protekle godine objavila Krovna organizacija mladih, veliki broj mladih govori o tome da ima određene psihološke probleme ili da su ih imali u prethodnom periodu. Osim toga, mladi izveštavaju i o tome da su predrasude prema psihološkim problemima u društvu i dalje velike, pa zbog toga vrlo retko traže porodičnu, prijateljsku i stručnu podršku. Čak 34.2% mladih navodi da im je u prethodnom periodu bila potrebna psihološka podrška, ali da je nisu potražili. 

U podkastu Umologija kroz oči jedne srednjoškolke Fabrike kreativnosti pravi nove drajvere: putanje shvatanja i razmišljanja; poimanja sebe, svojih misli i emocija, ali i osoba i sveta oko nas. Razbijamo predrasude i diskriminaciju psiholoških problema mladih koje podstiču i produbljuju društvene mreže, ali i mediji koji neetički izveštavaju o ovoj temi. 

Šta želim?

Prva epizoda serijala podkasta o psihološkim problemima i potrebama mladih ,,Umologija" u produkciji Fabrike kreativnosti govori o zbunjenosti, identitetu, ali i željama mladih.

Osim razgovora kako dolazi do zbunjenosti i priči o identitetu sa kojim se rađamo i koji kreiramo, važna poruka ove epizode jeste da je sve to ok. Ok je i da ne znamo šta želimo, ok je i ako znamo.

Gošća podkasta je Marija Đurđević, psihološkinja, koja takođe deli savete kako prevazići zbunjenost i odgovara na pitanja kao što su: Zašto se toliko plašimo upoznavanja samih sebe? U kojim situacijama je jako bitno zatražiti pomoć? Kako najbolje pružiti drugima pomoć?

Prema U-report podacima, od skoro 1500 u-reprotera:

  • 84% smatra da je potrebno da podrška za poboljšanje mentalnog zdravlja bude dostupna svim adolescentima i mladima, a
  • 8% ispitanika koristi psihološke usluga,

Kada je reč o tome od koga bi tražili pomoć ili savet:

  • 36% bi to uradilo od roditelja ili staratelja,
  • 26% od prijatelja, a
  • 18% od psihologa.

Podkast Umologija može se poslušati na sajtu Fabrike kreativnosti i svim većim platformama za podkaste poput Spotify, Google podcasts platformi Podcast.rs

Izvor i foto: Fabrika kreativnosti

Vest je ažurirana

Najnovije