Mladi i mediji

Vesti

Druga epizoda podkasta Umologija: Socijalna bića

Druga epizoda podkasta Umologija: Socijalna bića

U drugoj epizodi podkasta UmologijaSocijalna bića bavimo se temom socijalizacije, koliko je ona važna za naše psihološko blagostanje, pa čak i za fizičko zdravlje, a u tome nam pomaže Bojana Bodroža, psihološkinja. 

Bojana smatra da nam komunikacija putem interneta olakšava održavanje kontakata: Mislim da je internet zaista olakšao održavanje komunikacije, održavanje kontakta i razmenu ideja. Ali vrlo često, ako samo komuniciramo, odnosno sve više prebacujemo na našu komunikaciju na online i na kuckanje poruka, umesto da sedimo prisutni zajedno sa drugim ljudima, to zapravo verovatno neće biti socijalni odnos koji je jednakog kvaliteta. Čak i na nekom hormonalnom nivou neće na isti način zadovoljiti neke naše potrebe.

Kada je reč o pandemiji korona virusa, po rečima Bodrože, nije toliko važan uticaj imao virus koliko iskustvo zatvorenosti u kuće i ograničene mogućnosti komunikacije i druženja.

Mi imamo urođenu potrebu da budemo okruženi drugim ljudima i da budemo u interakciji sa njima. Pandemija jeste jedan izazovan period u kom nam je tehnologija veoma mnogo pomogla, ali isto tako znamo da smo se i osećali frustrirano. Zapravo ono što nam je nedostajalo jeste i taj fizički dodir, lakše čitanje neverbalne komunikacije i neverbalnih znaka.

Naravno postoji neki negativni aspekti upotrebe interneta za komunikaciju, ističe Bodroža:

Naše kognitivno funkcionisanje se menja, naša sposobnost da fokusiramo pažnju, da dugotrajno budemo fokusirani na neki sadržaj, jer smo navikli na kratke sadržaje koji moraju da budu veoma senzacionalistički da bi održali našu pažnju.  Znači to je pojava da mi u principu kada smo sa drugima, nismo zaista prisutni u tom momentu nego stalno gledamo u telefon. To zaista onda narušava naš kvalitet socijalnih odnosa.

Ipak, treba imati u vidu da su i ljudi različiti. Postoje introverti i ekstroverti. Dakle to na koji način ćemo mi zadovoljiti potrebu da li traženje velikog broj kontakata ili manjeg to je sad stvar nekih individualnih razlika ali mi nekako prirodno tražimo kontakt sa drugima, kaže Bodroža. 

O ovome i mnogim drugim aspektima socijalizacije poslušajte u drugoj epizodi podkasta: Socijalna bića OVDE.

Ceo serijal podkasta Fabrike kreativnosti ,,Umologija” bavi se psihološkim problemima i potrebama mladih i teži da razbije predrasude i diskriminaciju ovih tema uzrokovanih negativnim uticajem društvenih mreža I medija koji neetički izveštavaju o ovoj temi. Serijal i rad Fabrike kreativnosti podržava Švedska, a u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj”. 

Izvor: Fabrika kreativnosti

Najnovije