Mladi i mediji

Vesti

Edukovani psiholozi i novinari za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Edukovani psiholozi i novinari za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

MentalHub i Fabrika kreativnosti organizovali su edukaciju za novinare i psihologe na temu etičkog izveštavanja o mentalnom zdravlju.

Na dvodnevnoj edukaciji u okviru projekta Destigmatizator: mediji za mentalno zdravlje mladih predavanja je održalo šestoro stručnjakinja i stručnjaka iz oblasti medija i mentalnog zdravlja.

Iako je svaka radionica doprinela važna nova saznanja, kao najvažniji elementi izdvojili su se: poštovanje Kodeksa novinara Srbije, ali i razumevanje i podrška dve struke - novinara i psihologa kako bi sadržaji koji nastaju u medijskim kućama bili što kvalitetnije napisani.

Polaznici, njih 32, su na edukaciji, koja je održana početkom decembra 2022. godine, slušali šest interaktivnih predavanja. Na temu izveštavatnja o deci i maloletnim licima sa njima je radila Vinka Žunić, klinička psihološkinja i psihoterapeutkinja iz Udruženje romskih studenata.

O Medijskom izveštavanju o rodno zasnovanom i drugim oblicima nasilja je pričala Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika „Vreme“ i autorka emisije „Tabu“ na Insajder televiziji.

Prvog dana edukacije, poslednje predavanje održala je Anne Marie Alves Ćurčić, novinarka portala Al Jazeera Balkans i osnivačica inicijative Za Tebe #VAŽNOJE koja je pričala o medijskom izveštavanju o suicidu i pokušajima suicida.

Drugi dan edukacije bio je posvećen temama kao što su ,,Rijaliti eksploatacija psiholoških problema” koje je održala Smiljana Milinkov, vanredna profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. 

Zatim je Bojan Marjanović, urednik magazine Liceulice pričao i na praktičnom primeru magazine Liceulice pokazao kako izveštavati o marginalizovanim grupama.

Završnu, interaktivnu radionicu održao je Norbert Šinković, novinar i asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a pod nazivom ,,Etički principi medijskog izveštavanja o mentalnom zdravlju.

Projekat Destigmatizator podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

 

Izvor i FOTO: Fabrika kreativnosti

Najnovije