Mladi i mediji

Vesti

Akademija lokalne omladinske participacije u Vranju

Akademija lokalne omladinske participacije u Vranju

Udruženje mladih Naš svet, naša pravila održalo je prvi modul Akademije lokalne omladinske participacije 17. i 18. decembra u prostorijama Akademije tehničko-vaspitačkih strukovnih studija. Akademija je okupila 20 polaznika i polaznica uzrasta od 15 do 30 godina sa teriotorije grada Vranja i opštine Bujanovac.

Cilj Akademije je edukovanje mladih o aktivizmu, javnom zagovaranju i lokalnoj participaciji kako bi usvojili potrebna znanja i savladali veštine koje su im potrebne za aktivan život i doprinos napretku cele zajednice, kao i zauzimanje za rešavanje svojih problema kao mlade osobe.

Izvor: Naš svet, naša pravila

Tema prvog modula Akademije lokalne omladinske participacije ticala se aktivizma, mapiranja problema i mobilizacije zajednice. Ovaj modul je održala omladinska radnica iz Leskovca, Ana Pecarski.

Ana je polaznicima i polaznicama predstavila osnovne pojmove koji se tiču aktivizma, najvažnije mehanizme i korake u prepoznavanju i pravilnom definisanju lokalnog problema, kao i kako taj problem predstaviti široj zajednici.

Izvor: Naš svet, naša pravila

Učesnici i učesnice su pokazali naročito interesovanje i inicijativu tokom trajanja prvog modula. Kao rezultat, mogli su samostalno da prepoznaju i definišu problem u svom okruženju i daju ideju o njegovom rešavanju. Kroz timski rad razvijali su svoje ideje i prezentovali ih pred grupom. 

Drugi i treći modul Akademije rezervisani su za javno zagovaranje i komunikaciju, kao i za omladinsku politiku, participaciju i prava mladih

Akademija lokalne omladinske participacije realizuje se u okviru projekta Lokalna saradnja za razvoj omladinske politike u Vranju i Bujanovcu sa medijskim partnerom Vranje news-om.

 

Izvor i FOTO: Naš svet, naša pravila

Najnovije