Mladi i mediji

Vesti

Ministru Žigmanovu predstavljen predlog praktične politike

Ministru Žigmanovu predstavljen predlog praktične politike

Izvor i FOTO: Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“

U okviru realizacije projekta Ja u tuđim cipelama, čiji nosioci su Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ i portal Magločistač kao medijski partner, u Tavankutu je ministru za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislavu Žigmanovu, prezentovan predlog praktične politike, koji je nastao na temelju istraživanja stavova mladih o problemu postojanja etničke distance u ovom gradu.

Koordinatorka projekta, Jadranka Stantić, rekla je tom prilikom da je sprovedeno istraživanje potvrdilo da etnička distanca među mladima u Subotici predstavlja ozbiljan problem koji se, međutim, može smanjiti kroz adekvatnu politiku i mere koje će promovisati toleranciju i inkluziju. 

Iako Subotica predstavlja multietničku regiju, postoje znatne etničke razlike među mladima koje su često praćene predrasudama, stereotipima i diskriminacijom. Kao posledica ovoga, mladi se često drže svojih etničkih grupa, a to sprečava razvijanje prijateljstava i saradnje sa mladima iz drugih etničkih zajednica, rekla je Stantić. 

Kao jedan od problema koji su mladi mapirali tokom fokus-grupa, prema njenim rečima, posebno se ističe nedostatak prostora u Subotici, na kom mladi različitih nacionalnih pripadnosti i jezika mogu da se sreću i učestvuju u zajedničkim aktivnostima. 

Šta je pokazalo istraživanje?

Istraživanje je pokazalo da se mladi većinom ne druže sa pripadnicima drugih nacionalnih zajednica, da imaju problem da se izjasne kao pripadnici određene nacionalne manjine, kao i da su tokom života bili diskriminisani na osnovu nacionalne pripadnosti. 

Istovremeno, većina ispitanika je navela i da mladima nije važno kojoj nacionalnoj zajednici pripadaju njihovi prijatelji, drugari iz škole i osobe sa kojima provode vreme. Takođe, zanimljiv podatak je i da najveći broj mladih međusobno komunicira na engleskom jeziku ukoliko istovremeno među njima postoji i jezička barijera.

Mladim Subotičanima, dalje, najviše nedostaje prvenstveno prostor za druženje i aktivnosti koje bi ih povezivale sve zajedno. Poražavajući je podatak da većina njih nikada nije čula da Subotica ima Kancelariju za mlade koja se nalazi u zgradi glavne autobuske stanice, jer ova institucija ni ne radi, a dodatno je problem i sama lokacija na kojoj se nalazi, a koja je za ovu ciljnu grupu neatraktivna.

Ohrabruje, s druge strane, podatak da je više od polovine ispitanika navelo da bi želelo da učestvuje u stvaranju boljih prilika u Subotici, a kao glavne probleme zbog kojih se mladi ne uključuju u postojeće aktivnosti u gradu navode – neinformisanost i nezainteresovanost.

Ministar Žigmanov: Interkulturalna praksa je tema o kojoj se malo govori 

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov, inicijativu pokrenutu u sklopu realizacije projekta Ja u tuđim cipelama ocenio je kao veoma retku ali izuzetno korisnu, te istakao važnost saradnje organizacija civilnog sektora i mladih, koja može da posluži kao svojevrsni pokretač promena kada je u pitanju mapiranje problema mladih.

Prema njegovim rečima, interkulturalna praksa je tema o kojoj se malo govori, a fokus je više usmeren na pitanja multikulturalnosti, na očuvanje sopstvenog identiteta.

Kada su u pitanju interkulturalne komunikacije i saradnja, beleži se određeni deficit, posebno kada je u pitanju područje kulture, saradnja, međusobno prožimanje, rekao je Žigmanov, dodajući da kulturne politike definitivno treba da budu usmerene na način da u svojim sadržajima imaju i teme vezane za interkulturalnost.

***

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Mladi i mediji za demokratski razvoj koji HKPD “Matija Gubec” realizuje u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske. Stavovi i mišljenja izneti u ovom tekstu ne predstavljaju nužno i mišljenje partnera i donatora.

Najnovije