Mladi i mediji

Vesti

Osma epizoda podkasta ,,Umologija”: Asertivna komunikacija

Osma epizoda podkasta ,,Umologija”: Asertivna komunikacija

Nova epizoda podkasta ,,Umologija” donosi nam informacije i savete u oblasti komunikacije i postavljanja granica. U tome nam pomaže sagovornica Olivera Kovačević, master psihološkinja, porodična psihoterapeutkinja, kao i trenerica asertivne komunikacije i emocionalne pismenosti.

Kako ističe Olivera, najčešće se u literaturi sreće podela na: asertivnu, agresivnu i pasivnu komunikaciju. Agresivnu komunikaciju najčešće možemo da prepoznamo po tonu kojim neko priča. Njome zatvaramo bilo koji vid dalje priče i dolaženja do nekog rešenja zato što ne dozvoljavamo drugoj osobi da bilo šta kaže.

Kako objašnjava, pasivnu komunikaciju takođe prepoznajemo po tonu, neverbalnoj komunikaciji: po stavu tela, nepostojanju kontakta očima, isprekidanim rečenicama i slično. U poslovnom svetu pasivno-agresivna komunikacija. To je jedna komunikacije gde prosto druga osoba nema prostora da se naljuti na nas, čuje, odnosno oseti, agresivnost. Prosto na tom verbalnom nivou je vrlo rečeno sve asertivno, ali ono što osećamo je agresivnost i vrlo pogodno tle za manipulaciju.

Asertivna komunikacija, po njenim rečim, je svaka komunikacija gde postoji aktivno slušanje i poštovanje, kako našeg mišljenja, potreba i prava, tako i tuđih. Iskrena, jasna i otvorena komunikacija. Olivera ističe da kroz taj način komunikacije stvaramo mnogo čvršće, odnosno mnogo funkcionalnije odnose.

U našem društvu je, nažalost, veliki broj ljudi naviknut na svaku vrstu komunikacije, sem na asertivnu. Možemo da zaključimo da je to zbog tradicionalnog razmišljanja našeg naroda, zbog generacijskih navika. Asertivna komunikacija zahteva ulaganje u odnose sa drugima, rad na sebi i menjanje starih navika, kako bi se postigla što bolja veza.

Olivera objašnjava da prvo moramo da odlučimo da želimo da menjamo svoje odnose, a zatim je važna vežba. Pored toga, važno je postavljanje granica, jer time štitimo svoj integritet. Kako kaže, poenta je u aktivnom slušanju uvek. 

Ako pričamo o komunikaciji između druga i drugarice veoma je opisna situacija ako se nešto desilo kada smo svi zajedno u društvu. Poenta je da se problem iskomunicira nasamo. U redu je da toj osobi, koja nam je uputila šalu dok smo bili svi zajedno i time nas je povredila, nasamo kažemo da mi razumemo da je to šala za nju, ali da bi i ona trebala da shvati da za nas nije isto, dodaje Olivera i u podkastu se osvrće i na romantične veze i asertivnu komunikaciju. 

Detaljnije o ovoj temi poslušajte u sedmoj epizodi: Asertivna komunikacija

Ceo serijal podkasta Fabrike kreativnosti ,,Umologija” bavi se psihološkim problemima i potrebama mladih i teži da razbije predrasude i diskriminaciju ovih tema uzrokovanih negativnim uticajem društvenih mreža i medija koji neetički izveštavaju o ovoj temi.

Serijal i rad Fabrike kreativnosti podržava Švedska, a u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj”. 

Fotogfrafija: Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Najnovije