Mladi i mediji

Vesti

U Tavankutu održano interkulturalno veče mladih

U Tavankutu održano interkulturalno veče mladih

U organizaciji Hrvatskog kulturno prosvetnog društva „Matija Gubec“ iz Tavankuta u sredu, 17. maja, je održano interkulturalno veče mladih, u prostorijama Etno-salaša „Balažević“ u Donjem Tavankutu. Nakon toga je održano tamburaško veče.

U okviru večeri, učesnici i učesnice fokus grupa i filmskih radionica, realizovanih u sklopu projekta ,,Ja u tuđim cipelama", predstavili su kratke filmove na temu multikulturalnosti i interkulturalnosti, a koje su kreirali uz mentorstvo Branka Ištvančića, režisera iz Zagreba i Zoltana Šifliša, profesora i režisera.

Predsednik HKPD „Matija Gubec“ Ladislav Suknović podelio je sa prisutnima svoje utiske o samom projektu, ali i o tome kako su mladi reagovali na projektne aktivnosti. On je istakao da su mladi vrlo aktivni unutar svoje etničke zajednice ali su vrlo malo imali kontakta sa drugim zajednicama na teritoriji Grada Subotice. Zbog toga im je bilo važno da se kroz ovaj projekat mladi postave u cipele svojih vršnjaka iz drugih nacionalnih zajednica i da pokušaju iz tog ugla sagledati sve probleme, ali isto tako i izazove i da zajedničkim snagama pokušaju napraviti određene zajedničke programe.

Kao rezultat rada na projektu izrađen je i Protokol o saradnji koji su potpisale manjinske organizacije, a donesene su i Preporuke za smanjenje etničke distance. Udruženja koja su bila uključena su Edukativni centar Roma, Nemački narodni savez, Savez strukovnih društava, Udruženje „Oštorka“, Inovativna mreža i Hrvatsko kulturno prosvetno društvo „Matija Gubec“ Tavankut.

Zajednički zaključak je da bi na teritoriji Grada Subotice bilo potrebno opremiti jedan zajednički prostor u kojem bi svi mladi mogli naći svoj prostor za prikazivanje svih onih programa koje ih zanimaju, a koji ne bi nosili obeležje nijedne etničke zajednice.

Kao rešenje za navedene probleme, mladi vide u otvaranju sportsko-rekreativnog centra gde bi se svi mogli zajedno okupljati i družiti, igrati neke igre, sportove, raditi na projektima, gde bi se mogli održavati neki koncerti i druge aktivnosti. Takođe, jedna od ideja je i otvaranje igraonice za video igrice. Takođe, bilo je i mladih koji smatraju da bi rešenje bilo otvaranje prostora gde bi mogli da se igraju društvene igre i čitaju različite knjige, gde bi mogli da upoznaju različite kulture, običaje, gde se ne bi pravila razlika, ko je ko. Ali i otvaranje kluba koji bi negovao različite kulture.

Na pitanje, šta je interkulturalnost, mladi su istakli da je to „zajednica gde se svi spajamo i družimo i pravimo neka nova dešavanja i neke nove projekte. Mesto gde se svi okupimo na jednom mestu, Kinezi, Hrvati, Srbi, nije bitno šta smo – dođemo i družimo se. Znači, nema rasizma, nema tih stvari koje bi mogle da nas spreče u druženju“.

***

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Mladi i mediji za demokratski razvoj koji HKPD ,,Matija Gubec” realizuje u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske. Stavovi i mišljenja izneti u ovom tekstu ne predstavljaju nužno i mišljenje partnera i donator

 

Izvor i FOTO: HKDP ,,Matija Gubec"

Najnovije