Dođi arhiva

Festival Balkan Trafik puni 15 godina

Festival Balkan Trafik puni 15 godina

Balkan Trafik puni petnaest godina, a ovoga puta će se zbog epidemijske situacije, sve aktivnosti odvijati potpuno digitalno.

Festival će trajati do 25. aprila, a  instaliranjem aplikacije možeš da pratiš koncerte, radionice, izložbe, razgovore sa preko stotinu muzičara, slikara, pisaca, filozofa iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne, Grčke, Mađarske, Bugarske i Rumunije.

Muzika je centralni deo festivala, pa ćeš koncerte moći da gledaš uživo, preko live streaminga. Među najinteresantnijim grupama nalaze se Shantel & Bucovina Club Orkestar, Dubioza Kolektiv, Naked, Gipsy Groove, Mec Yek & Bernard Orchestar, Balkan Jazzović kao i naš bend iz Niša – Stereo Banana, koji mnogi upoređuju sa grupom Chemical Brothers.

Na festivalu ćeš moći da otkriješ i dve nove, originalne džez-rok kreacije u kombinaciji belgijskih i balkanskih muzičara. Tu su i čuveni trubač libanskog porekla, Ibrahim Maalouf, zatim Amparo Sanchez, The Rocking Beez, Teodosije Spasov, poznati bugarski muzičar koji svira kaval (vrstu stare narodne flaute) sa svojim kvintetom, kao i Nele Karajlić iz Zabranjenog pušenja.

Pored muzike, bićeš u prilici da otkriješ manje poznate predele iz zemalja Zapadnog Balkana, kroz seriju dokumentarnih filmova od deset epizoda pod nazivom Balkan What!.

Na programu su isto tako i tri izložbe. Fotograf Klaus Rejmer je 1989. napravio jedan vrlo interesantan projekat u rumunskom selu Clejani, koji se može videti u centru Delta u belgijskom gradu Namiru, kao i preko aplikacije. Druga izložba je o tradicionalnom tetoviranju u Bosni, a autorka treće, Shqipe Kamberi ostvarila je niz dela pod naslovom Consciousness – Past and present. One se mogu videti samo digitalno.

Godinama unazad, Balkan Trafik se održavao u centru Bozar u Briselu. To je jedinstven festival u Evropi sa ovakvim programom, a cilj mu je da poveže ljude i da se tom prilikom razmene pogledi na istoriju, tradiciju i kulturu ovog dela Evrope. Prošle godine, Balkan Trafik je usled pandemije bio otkazan samo dve nedelje pre početka.

Tekst i fotografija preuzeti su ovde.

Najnovije