Dođi

Pokrenuta akcija „Vršnjaci vršnjacima: Online digitalne klupe“

Pokrenuta akcija „Vršnjaci vršnjacima: Online digitalne klupe“

Više od polovine nastavnika kao najveći problem realizovanja nastave na daljinu navodi dostupnost resursa i tehnologije učenicima. Kada je reč o tome šta prepoznaju kao potrebu za potencijalno sprovođenje ovakve vrste nastave u budućnosti, više od 50 odsto njih istaklo je bolji pristup informacionim i komunikacionim tehnologijama. To pokazuje istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo prosvete na uzorku od 14.715 nastavnika, stručnih saradnika i direktora.

Ove brojke ukazale su na potrebu za omogućavanjem resursa poput računara i stabilne internet konekcije - kako učenicima, tako i nastavnom osoblju.

Želeći najpre da pomogne u rešavanju problema tehničke prirode, grupa aktivista i saradnika pokrenula je inicijativu za multisektorsku akciju pod nazivom Vršnjaci vršnjacima: online digitalne klupe.

Inicijativa ima cilj da prikupi očuvane pametne telefone, tablete i laptopove koje će dalje proslediti onima kojima su potrebni. Na taj način će omogućiti da ovi uređaji dobiju produženi život. Ukoliko želiš da učestvuješ u akciji, potrebno je da telefon, tablet ili laptop budu očuvani - manje ogrebotine dolaze u obzir. Punjač je poželjan, ali ne i obavezan.

Uzimajući u obzir stopu siromaštva i dodatno pogoršanje ekonomske situacije usled zdravstvene krize, mnogi roditelji i staratelji suočiće se sa izazovima nabavke funkcionalnog računara ili pametnog mobilnog telefona, te će im ova akcija omogućiti da se lakše izbore sa nepovoljnim okolnostima.

Krize poput ove predstavljaju priliku da redefinišemo i unapredimo obrazovne prakse, pokažemo solidarnost i udruženim snagama dođemo do rešenja u najboljem interesu đaka i zaposlenih u obrazovanju!

Svoj doprinos možeš da daš i pokretanjem akcije sa svojom ekipom ili organizacijom - pronađi mesto gde možete da prikupljate telefone i ako želite da se priključite, javite se na mejl vrsnjacivrsnjacima@unss.org.rs.

U inicijativi učestvuje preko 20 organizacija, institucija i zainteresovanih pojedinaca, a podržavaju je Unija sindikata prosvetnih radnika i Unija srednjoškolaca Srbije koji će pomoći da uređaji stignu do onih kojima su najpotrebniji.

Tekst je preuzet odavde

Izvor naslovne fotografije: pixabay.com

Najnovije