Dođi arhiva

Izdvajamo sa Festa: 5 filmova koje moraš da pogledaš

Izdvajamo sa Festa: 5 filmova koje moraš da pogledaš

Na predstojećem, 49. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST, koji će se u organizaciji Centra Beogradskih festivala – CEBEF održati od 7. do 16. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, premijerno će biti prikazano više od 70 filmova najnovije svetske kinematografije u sedam programskih celina.

Festival se ove godine održava pod sloganom Povratak u budućnost sa namerom da kao najveća filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskih platna i povratku publike u bioskope. Iz bogatog  programa, izdvajamo filmove o prijateljstvu koje ne smeš da propustiš:

DECA SUNCA

Režija: Majid Majidi

Iran, 2020 / 99’

Program: Glavni takmičarski program

Dvanaestogodišnji Ali i njegova tri drugara rade male poslove i sitne zločine da bi preživeli i podržali svoje porodice. Spletom čudesnih okolnosti, Aliju je povereno da pronađe blago skriveno pod zemljom. Regrutuje svoju bandu, ali prvo, da bi dobila pristup tunelu, deca moraju da se upišu u Sun School, dobrotvornu ustanovu koja pokušava da obrazuje decu s ulice i decu radnika, blizu mesta na kojem se nalazi blago.

 

SANREMO

Režija : Miroslav Mandić

Slovenija, Italija , 2020 / 85’

Program: FEST Fokus

Bruno i Duša žive u istom staračkom domu i uživaju u međusobnom društvu. Međutim, zajedničke trenutke brzo zaborave jer oboje boluju od demencije. Svaki put kad se sretnu imaju utisak da se vide prvi put. Ovu jedinstvenu vezu dočarava pesma Gigliola Cinquetti’s song Non ho l’età, izvedena na muzičkom festivalu u Sanremu, šezdesetih godina - jedina zajednička uspomena iz njihove mladosti.

 

SUROGAT

Režija: Jeremy Hersh

SAD, 2020 / 93’

Program: FEST Fokus

Dvadesetdevetogodišnja veb dizajnerka Džeš je oduševljena time što je surogat-majka svom najboljem prijatelju Džošu i njegovom suprugu Aronu. Nakon dvanaeste nedelje trudnoće, prenatalni test pokazuje neočekivani rezultat koji donosi moralnu dilemu. Odnos među troje prijatelja je na testu.

 

AMONIT

Režija: Francis Lee

Velika Britanija, Australija, SAD, 2020 / 120’

Biografska drama / Biography, Drama

Priznata, samouka paleontološkinja Meri Aning 1840. godine radi na obali južne Engleske. Dani njenih čuvenih otkrića su iza nje, pa sada lovi fosile kako bi ih prodala bogatim turistima i tako izdržavala sebe i bolesnu majku. Jedan takav turista, Roderik, poverava Meri brigu o svojoj mladoj supruzi Šarlot, koja se oporavlja od lične tragedije. Meri, čiji je život svakodnevna borba sa siromaštvom, ne može sebi da priušti da odbije ponudu, ali, ponosna i neumoljivo strasna, sukobljava se sa svojim neželjenim gostom. Meri i Šarlot otkrivaju da svaka može da ponudi drugoj ono za čim su tragale: spoznaju da nisu same.

 

IZBRISANA ISTORIJA

Režija: Benoît Delépine, Gustave Kervern

Francuska, Belgija, 2020 / 110’

Program: FEST 49

U provincijskom predgrađu, tri suseda sustižu nove tehnologije i društveni mediji. Tu je Mari koja bi mogla da izgubi poštovanje svog sina zbog seks snimka, Bertranova ćerka je žrtva nasilja na mreži, i Kristin čiji Uber rejting nije dobar. Oni odlučuju da se, uz pomoć hakera, bore protiv moćnih vetrenjača savremenog života i kompanije Big Tech. Možda je njihova bitka osuđena na propast, od početka, ali nikada se ne zna…

Ulaznice za FEST možeš da kupiš na blagajni Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade. Karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda možeš da nabaviš i online, preko sajta www.tickets.rs, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima. U prvih sedam dana prodaje moguće je ostvariti 10 odsto popusta na kupovinu kompleta karata po terminskim linijama u dvoranama, i 10 odsto popusta na online kupovinu u okviru akcije “Moj Komplet” (na 10 i više kupljenih ulaznica).

Više o programu pročitaj na: www.fest.rs.

Najnovije