Dođi arhiva

Počinje deseti, jubilarni Maj mesec matematike

Počinje deseti, jubilarni Maj mesec matematike

Dobra vest za sve ljubitelje matematike - Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU ove godine slavi jubilej. Reč je o desetogodišnjici najveće nacionalne naučnopopularne manifestacije Maj mesec matematike – M3.

Deseta po redu manifestacija Maj mesec matematike (M3) počinje 10. maja i traje sve do kraja meseca. Program će se odvijati na više lokacija u Beogradu, uključujući Naučni klub Beograd, Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, pešačku zonu Knez Mihailove i Matematički institut SANU.

Tema jubilarnog M3, pod sloganom FORMULA UMETNOSTI, počiva na međusobnoj zavisnosti umetnosti i matematike. Ovoga maja, moći ćeš da pogledaš interaktivnu izložbu autora dr Andreasa Meta Matematika i muzika, u Matematičkom institutu SANU, u Knez Mihailovoj ulici, kao i autorsku izložbu 11 matematičara svih zemalja sveta Poetični svetovi matematičkih teorija, u parku Kalemegdan.

Pored glavnog programa, za posetioce su pripremljene otvorene radionice. Ako si fan Hari Poter sage, bićeš u prilici da istražiš džepove Beogradske tvrđave, očima najpoznatijeg dečijeg čarobnjaka. Ukoliko voliš misterije, moći ćeš da rešavaš detektivske zagonetke u duhu romana Agate Kristi. Osim toga, očekuju te predavanja domaćih matematičara na letnjoj sceni Kalemegdana.

Tokom maja, čekaju te i raznovrsni matematički performansi i interaktivni eksponati u Mikrogaleriji Naučnog kluba Beograd, u Kralja Petra 46, kao i obeležavanje Međunarodnog dana žena u matematici, 12. maja.

U okviru manifestacije, biće organizovano i 10 matematičkih šetnji Beogradom, kroz koje se dešava interakcija ljudi, matematike i prostora. Kretanje povezuje tela sa javnim prostorom, pa se šetnjom stvara matematički ključ za čitanje grada.

Više informacija o svim detaljima programa M3: www.m3.rs.

Tekst i fotografija preuzeti su ovde.

Najnovije