Dođi

Prvo izdanje festivala “Otvoreni predeli” od 29. do 31. jula na Rudniku

Prvo izdanje festivala “Otvoreni predeli” od 29. do 31. jula na Rudniku

Prvo izdanje međunarodnog filmskog festivala Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik (Open Spaces - Rudnik Festival of Innovative Cinema) biće održano od 29. do 31. jula 2022. godine u Domu kulture Vojislav Ilić na Rudniku. Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora.

Filmovi će se nadmetati, u okviru jednog objedinjenog takmičarskog programa, za glavnu nagradu festivala Zapis i Specijalne pohvale koje dodeljuje tročlani žiri sastavljen od istaknutih srpskih i regionalnih dokumentarista.

Aron Sekelj, umetnički direktor festivala i selektor, o ideji i konceptu festivala je rekao: U želji da idejno spojimo koncept festivala sa osobenostima mesta na kom se on održava, kao i da bismo publici ponudili jedan potpuno nov i unikatan program, odlučili smo se da fokus Otvorenih predela bude na filmovima koji se na različite načine bave pitanjima i temama prostora, prostornosti, ljudske okoline i odnosu čoveka prema svom okruženju. Izbor je pao na 18 filmova iz svih delova sveta, od kojih će 15 imati svoje domaće premijere na festivalu, uz 3 filma iz savremene srpske produkcije. Publika će tako imati prilike da otkrije malo poznate detalje iz istorija udaljenih zemalja i teritorija, razvije saosećanje prema ličnim borbama i tragedijama pojedinaca, spozna razmere ljudskog uticaja na prirodu, a takođe i uticaja urbane sredine na čoveka. Ali najbitnije od svega - videće da se svuda na svetu dešavaju isti procesi i da sve ljude spajaju iste sudbine i priče.

Pored takmičarskog filmskog programa koji će biti prikazan u sali Doma kulture Vojislav Ilić, ovogodišnje izdanje festivala posetiocima nudi i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autorki i autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan u Beogradu, kao i masterklas Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala Beldocs i reditelja filma „Rampart“ na temu Sećanja, snovi i prostori. Van filmskog rasporeda, svi učesnici i posetioci festivala mogu da uživaju u brojnim dnevnim aktivnostima u prirodnom ambijentu rudničkog kraja, dok je za subotnji večerni termin nakon projekcije osmišljen specijalni muzički program.

Otvoreni predeli su zamišljeni i kao događaj koji prevazilazi standardne okvire filmskog festivala i postaje specijalno mesto okupljanja, u kome svi učesnici i gosti mogu da budu deo prisnog, dinamičnog i produktivnog kreativnog okruženja, ali i da pronađu svoj odmor i utočište na Rudniku, uronivši u opčinjavajuću i umirujuću atmosferu planine. Upravo je ova neodvojiva veza između samog događaja i okruženja u kome se održava ono što festivalu daje njegovo ime, utemeljenje i posebnost.

Najnovije