Otkrij

Kijanu Rivs i Dogstar, Asian Dub Foundation, Partibrejkers i Brkovi grmeli na otvaranju Arsenal festa 2024

Kijanu Rivs i Dogstar, Asian Dub Foundation, Partibrejkers i Brkovi grmeli na otvaranju Arsenal festa 2024

foto: LIVE PRODUCTION, PROMO

Arsenal fest 2024 je, u prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu, sinoć otvoren spektakularnim nastupima koje su na Main stageu priredili Asian Dub Foundation, Partibrejkers, Dogstar i Brkovi. Kiša je u nekoliko navrata tokom dana polivala grad u srcu Šumadije, uz grmljavinu, međutum, kao u savršenom scenariju, nebo se razvedrilo upravo pred početak programa na glavnoj sceni. 

Asian Dub Foundation su stari znanci kragujevačke publike i Arsenal festa. Britanci, već odavno omiljeni u Srbiji prezentovali su ubedljivo svoj karakterističan elektro-etno-ragga-pank koktel još pod dnevnom svetlošću, dok je publika, iz pesme u pesmu, punila prostor ispred Maina. Ritam je udarao pravo „u stomak“ i Kragujevac je to ponovo sjajno prihvatio, od prve do poslednje pesme. Rasplesaše se mnogi, a oni najposvećeniji su zajedno sa bendom pevali „Stand Up“, Fortress Europe“ i još mnogo toga iz svih faza njihove karijere, sve do završne „Rebel Warrior“. „Gde ste prijatelji?“, čulo se u jednom trenutku sa bine na srpskom, što je izmamilo ovacije. 

Već pun Main je dočekao Partibrejkerse, koji su, interesantno, baš kao i 2016. podelili glavnu binu Arsenala sa ADF. Frontmen Zoran Kostić Cane je, pre pesme, imao nešto važno da kaže: 

„Treba da se skupe novci za petoricu dečaka koji boluju od Dišenove mišićne distrofije. Broj 5 na 3091, pomozimo drugom i pomoći ćemo sebi“. Krenuli su Brejkersi, baš kao i pre osam godina, sa „Ona kaže ljubav pokreće ovaj svet“, pa nastavili uobičajeno za uvodnu fazu njihovog koncertnog programa – „Ako si“, „Ona sve zna“, „Zemljotres“, „Lobotomija“, „Ćutanje“, „Noćas u gradu“... U furioznoj rokenrol vožnji stiglo se do moćne završnice – „Hipnotisana gomila“, „Kreni prema meni“ i za sam kraj „Hoću da znam“. 

Brejkersi su svojevremeno svirali zajedno sa Džonijem Depom, a ove večeri ih je „nasledio“ na bini drugi holivudski superstar, Kijanu Rivs i njegov bend Dogstar. U ovoj priči, međutim, Kijanu nije zvezda već basista koji na taj način, pored primarnog glumačkog posla, ali i višedecenijskog humanitarnog rada, zadovoljava svoju glad i za muzikom. Neposredan, opušten, mahao je i smeškao se svima pred početak nastupa. Na bini nenametljiv, kao da je pomalo i u senci frontmena Breta Domrouza. Obožavateljke, čiji se vrisak glasno čuo čim se bend pojavio na pozornici, ipak su mogle da budu zadovoljne jer je Rivs, očekivano, bio dominantno prikazivan na video-bimu. Uz sijaset telefona koji su ovekovečili dolazak planetarne zvezde u Kragujevac, alternativni bend je čvrstom svirkom potvrdio opravdanost prošlogodišnjeg povratka na scenu, posle duge pauze.  Nema sumnje – stekli su popriličan broj fanova i među onima koji nisu poznavali njihovu muziku, već im je Kijanu Rivs bio „mamac“. 

Uvodno veče 14. Arsenal festa zatvorio je još jedan bend koji je odavno odomaćen u prostoru Kneževog arsenala, Brkovi. Pank-folk legende su nastupile u Kragujevcu u sklopu obeležavanja 20 godina postojanja benda. Egzaltirana atmosfera u sitne sate na festivalima odavno je njihova specijalnost, pa ni ovoga puta nije izostalo, uz šutke, euforično pevanje uglas njihovih starih hitova, ali i onih sa aktuelnog albuma „Krvava novčanica“. 

Na Gardenu su prve festivalske večeri prašili Jarboli, Keni nije mrtav, Svemirko, Ničim izazvan... Večeras se, pre svega, sa velikim nestrpljenjem iščekuje koncert Bijelog dugmeta u sklopu obeležavanja 50 godina od nastanka legendarnog benda. 

 

 

Najnovije