Otkrij arhiva

Kosta Gavras dolazi na FEST

Kosta Gavras dolazi na FEST

Kultni reditelj, Kosta Gavras, promovisaće 48. FEST-u zajedno sa glumcem Kristosom Lulisom!

Gavras je prvi put snimio film u rodnoj Grčkoj, na maternjem jeziku. Film Adults in the room,  premijerno je prikazan u Veneciji. Tokom Gavrasove posete Beogradu, biće mu uručeno i FEST-ovo priznanje - Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Film Adults in the room zasnovan je na knjizi bivšeg grčkog ministra finansija, Janisa Varufakisa i prikazuje dešavanja u vezi sa velikom finansijskom krizom koja je potresla Grčku 2015. Gavras nastoji da pojasni kompleksnu situaciju i prikaže pravu akciju koja se odigravala iza zatvorenih vrata i o kojoj šira javnost ne zna previše. Ovaj uzbudljivi politički triler može se smatrati klasičnom grčkom tragedijom: njegovi junaci nisu ni dobri ni zli, već vođeni posledicama sopstvenih ideja o tome šta je ispravno učiniti.

Napustio sam svoju zemlju jer je tada mladim ljudima mog socijalnog statusa mogla da ponudi samo život podređen teokratskoj-demokratiji. Kao imigrantu, Francuska mi je omogućila da ostvarim svoje najluđe snove. Pre deset godina, grčka kriza gurnula je zemlju u istu situaciju koja me je naterala da odem. To me je nateralo da izrazim svoj bunt još jednom, kroz ovaj film, izjavio je osamdeset-šestogodišnji reditelj.

U ranoj mladosti, Gavras je napustio Grčku i školovao se u Francuskoj, gde je i snimio većinu svojih filmova. Slavu je stekao filmom Z, trilerom koji se bavi istragom ubistva levičarskog političara u Grčkoj, koji mu je doneo Oskara za najbolji strani film, i Gran pri žirija u Kanu. Za film Nestali, o nestalima za vreme krvavog puča u Čileu, dobio je Oskara za najbolji adaptirani scenario, BAFTA za najbolji scenario i Zlatnu palmu na Kanskom festivalu. Film Muzička kutija doneo mu je Zlatnog medveda u Berlinu, a govori o suđenju mađarskom imigrantu u Americi za ratne zločine počinjene za vreme Drugog svetskog rata.

Gavrasovu filmografiju odlikuje angažovanost, hvatanje u koštac sa kontroverznim političkim temama, koje su upakovane na uzbudljiv i prijemčiv način, najčešće u žanr političkog trilera. Zakon i pravda, ugnjetavanje, nasilje, desničarski pokreti i režimi - česte su teme njegovih filmova koji su neretko zasnovani na istinitim događajima.

Najnovije