Otkrij arhiva

#StayHome: Umetnost u doba kriza

#StayHome: Umetnost u doba kriza

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju Koronavirusa (COVID-19), a predsednik Republike Srbije uveo je vanredno stanje u našoj zemlji, zbog broja zaraženih koji je u konstantnom porastu. 

Bilo da ideš u osnovnu, srednju školu ili na fakultet, te ustanove su zatvorene zbog novonastale situacije i preporučuje ti se boravak kod kuće. Ukoliko si u mogućnosti da radiš od kuće, ostani u izolaciji zbog dobrobiti ljudi iz tvog okruženja. U svoje slobodno vreme izbegavaj gužve i javna okupljanja, a takođe, dok je vrhunac virusa u toku, nemoj posećivati baku i deku, kao ni ostale starije ljude iz tvoje porodice. Ovde možeš pronaći sve što treba da znaš o virusu i merama prevencije, sa posebnim naglaskom na to da virus ne pogađa svakoga simptomima jednakih intenziteta. To znači da se očekuje od tebe da vreme provodiš kod kuće, koliko god ti obaveze to dozvoljavaju.

A šta je to što sve možeš da radiš od kuće, prekratiš vreme, naučiš nešto novo i zabaviš se? Mingl ti daje korisne ideje u duhu #StayHome akcije. 

Da li si čuo/la da možeš iz tvog kreveta posetiti neke od svetski poznatih muzeja? Neki muzeji nude besplatne virtuelne ture i ovo ti je idealna prilika da to iskoristiš.

  • Britanski muzej, London

Ovaj muzej se nalazi u srcu Londona i pruža ti priliku da vidiš Queen Elizabeth II Great Court i egipatske mumije. Na ovoj virtuelnoj turneji možeš pronaći na stotine artefakata, a sve što je potrebno je da klikneš ovde

  • Gugenhajm muzej, Njujork

Čuveno spiralno stepenište ovog muzeja, dostupno ti je ovde, a u ovom muzeju možeš videti i neverovatna umetnička dela impresionističke, postimpresionističke, moderne i savremene ere. 

  • Nacionalna galerija umetnosti, Vašington

Poznati američki muzej, nudi ti obilazak dve izložbe, a da ne moraš izaći iz kuće. Kroz prvu izložbu možeš saznati dosta o američkoj modi u periodu od 1740. do 1895. godine, a druga izložba je zbirka radova holandskog baroknog slikara Johanesa Vermera. 

  • Muzej Orse, Pariz

Kolekcije muzeja Orse reprezentuju zapadno slikarstvo i skulpturu iz perioda 1848. do 1914. godine. Među najpoznatijim delima izloženim u Muzeju Orse su Maneova Olimpija i Doručak na travi, Renoarov Mulen de la Galet, Van Gogov Autoportret, dela Rodena, Monea, Degaa, Kurbea i drugih.

  • Nacionalni muzej moderne i savremene umetnosti, Seul

Jednom od popularnih korejskih muzeja možeš pristupiti sa bilo kog mesta na svetu. Virtuelna tura vodi te kroz šest spratova savremene umetnosti iz Koreje i širom sveta.

  • Pergamon muzej, Berlin

Kao jedan od najvećih nemačkih muzeja, Pergamon može mnogo toga da ti ponudi, čak i ako fizički ne možeš biti tamo. U ovom istorijskom muzeju ima mnoštvo drevnih artefakata, među kojima su Ištarska vrata Vavilona i naravno, Pergamonski oltar. Svoju virtuelnu turu, možeš započeti ovde.

  • Rajksmuzeum, Amsterdam

Istraži majstorije iz zlatnog doba Holandije, uključujući dela Vermera i Rembranta. Kroz Gugl obilazak ovog državnog muzeja Holandije, imaćeš osećaj da stvarni koračaš kroz njegove dvorane. 

  • Muzej Van Goga, Amsterdam

Ako ljubitelj/ka ovog tragičnog, genijalnog slikara, ovde možeš da pogledaš njegova dela. Ovaj muzej ima najveću zbirku umetničkih dela Vinsenta van Goga, uključujući preko 200 slika, 500 crteža i više 750 pisama.

  • Muzej J. Pol. Geti, Los Anđeles

U ovom kalifornijskom umetničkom muzeju mogu se naći evropska dela iz osmog veka. Otkrij ogromnu kolekciju slika, crteža, skulptura, rukopisa i fotografija, klikom ovde.

  • Ufici galerija, Firenca

Ova manje poznata galerija čuva umetničku zbirku jedne od najpoznatijih italijanskih porodica u Firenci – Mediči. Zgradu je 1560. godine dizajnirao Đorđo Vasari specijalno za Kozima Prvog Medičija. Započni svoju virtuelnu turu!

  • Muzej umetnosti, Sao Paulo

Ovo je neprofitni i prvi moderni muzej u Brazilu. Umetnička dela postavljena na jasnim perspeksnim okvirima izgledaju kao da lebde. Zaviri ovde u ovaj čudesni svet.  

  • Nacionalni muzej antropologije, Meksiko Siti

Izgrađen 1964. godine, ovaj muzej posvećen je arheologiji i istoriji pre-hispanske baštine Meksika. Postoje 23 izložbene sobe ispunjene drevnim artefaktima, uključujući neke iz civilizacije Maja. Sve to možeš pogledati ovde.

Ovde možeš pronaći još zanimljivih stvari, preko Gugl Street View-a.

Očekuj još zanimljivih predloga i budi odgovoran/a prema sebi i drugima!

Tekst preuzet odavde.

Najnovije