Otkrij arhiva

Institut Servantes obeležava Svetski dan knjige

Institut Servantes obeležava Svetski dan knjige

Institut Servantes u Beogradu nastaviće i ove godine tradiciju javnih čitanja na Svetski dan knjige i autorskih prava, ali će ovog 23. aprila u skladu sa vanrednim stanjem velika proslava biti održana na Instagram profilu Instituta, sa početkom u 12 časova.

Prvo javno čitanje Institut Servantes u Beogradu organizovao je 2015. godine, kada je više stotina zaljubljenika u knjigu javno čitalo avanture Don Kihota i Sanča Panse. Potom je ova proslava sa velikim uspehom organizovana i narednih godina, a tradicija javnih čitanja u društvu neće biti prekinuta ni ovog proleća.

Tako će u četvrtak, 23. aprila u podne, na Instagram profilu Instituta početi emitovanje videa uživo (Instagram lajv) u toku kojeg će se uključiti brojni saradnici i prijatelji Instituta Servantes kako iz Beograda i Madrida, tako i iz drugih gradova poput Novog Sada, Kragujevca i Zagreba. Svako od njih čitaće odlomke iz svojih omiljenih književnih dela na odabranom jeziku - srpskom, španskom, katalonskom itd.

Upravo na Svetski dan knjige, za potrebe ove aktivnosti, svoja vrata nakon kraće pauze otvoriće i Servantesova biblioteka Hose Jero. Sledeći preporuku Ministarstva kulture i informisanja, biblioteka u Čika Ljubinoj ulici biće od sledeće sedmice otvorena za posetioce i to ponedeljkom i petkom, od 11 do 15 časova, kao i sredom od 9 do 13 časova. Uz ograničeno radno vreme, rad biblioteke pratiće i posebne mere opreza i bezbednosti za sve korisnike i zaposlene u Institutu Servantes. Digitalni katalog biblioteke sa posebnim sadržajima i virtuelnim čitalačkim klubom i dalje će biti dostupan članovima biblioteke, a Institut Servantes će se i u narednom periodu truditi da putem interneta svim zainteresovanima približi španski jezik i hispanske kulture.

Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila još od 1995. godine, kada je ovaj praznik pisane reči ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu. Ipak, ova tradicija vuče znatno duže korene u Španiji, gde se ovaj datum obeležava od 1923. godine, kao dan kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir. Na taj dan zaljubljenici u literaturu razmenjuju knjige i ruže, a samo u Kataloniji tokom dvadeset i četiri sata proda se oko 400.000 knjiga i čak četiri miliona ruža.

Ove godine praznik će biti obeležen simboličnim akcijama širom Španije, u skladu sa vanrednim stanjem. Sedište Instituta Servantes u Madridu pokrenulo je akciju La Libertad Es Una Librería (Sloboda, to je knjižara) kojoj su se pridružile brojne ličnosti iz sveta kulture i umetnosti sa željom da zajedničkim snagama skrenu pažnju na krizu koja je pogodila knjižare, izdavačke kuće, biblioteke i ostale aktere književne industrije.

Najnovije