Otkrij arhiva

Mladi pred (ne)slobodnim izborom

Mladi pred (ne)slobodnim izborom

Koji faktori utiču na izbor fakulteta? Šta je to što muči svakog maturanta i kako mnogi izlaze na kraj sa dilemom šta da studiraju? Da li ih je virus omeo u spremanju prijemnog? Henri Ford je govorio da posao koji ne daruje ništa sem novca je najgora vrsta posla. Vode li se maturanti ovim razmišljanjem? 

Bliži se kraj školske godine za učenike završnih razreda srednjih škola. Neki će se zaposliti, a neki će nastaviti školovanje. Pred njima su otvorene brojne opcije. Na državnim univerzitetima u Srbiji prethodne godine bilo je 52.000 brucoških mesta. Od toga na Beogradskom univerzitetu 15.219 mesta. Dakle, mesta ima, ali kako da osoba koja ima manje od 20 godina bude sigurna u svoj izbor? Neki se oslone na intuiciju, neki se vode ljubavlju prema određenoj oblasti, dok su neki usredsređeni na isplativost, uzimajući u obzir situaciju u državi i potrebe tržišta. 

Ema Štefan je učenica gimnazije Vuk Karadžić u Sečnju i želi da postane lekar. Nameravam da upišem Medicinski fakultet u Novom Sadu. To mi je bio san još od kad sam bila dete. Baka mi se razbolela i od tada sam oduvek želela da budem lekar i da pomažem bolesnima. Mislim da je to jedan od najhumanijih poslova i volela bih da upišem i završim medicinu, kaže Ema.

Ima onih koji fakultet biraju prema svojim interesovanjima, odnosno upisuju ono što vole, iako su neke profesije neizvesne za budućnost. Pored toga ima učenika koji razmišljaju, kako se to danas kaže, preduzetnički. Oni uglavnom pri upisu misle i na onaj deo šta će moći sa tim fakultetom da rade kada ga završe. Tako da su faktori različiti, ljubav prema određenoj profesiji, zarada, zaposlenje nakon završenog fakulteta, takođe nekada odlučuje i to koliko je zahtevan određeni fakultet, kaže za portal iSerbia Kristina Luburić, profesorka Građanskog vaspitanja i Sociologije. 

Kako roditelji žele najbolje za svoje dete, nekad u toj nameri zanemare afinitete sinova/ćerki. Primer za takvo postupanje uočavamo u nekim slučajevima kada porodica ima tradiciju bavljenja određenom profesijom pa se od dece očekuje da školovanje nastave u istoj oblasti. Često deca advokata upisuju pravni fakultet, deca lekara medicinski fakultet i slično. Pitanje je da li je to zaista njihova odluka ili su pod pritiskom bližnjih? Majke i očevi su tu da pruže savet kada je najpotrebnije, ali izbor bi svakako trebalo da napravi osoba na koju taj izbor najviše utiče. Studiranje zbog drugih, a ne zbog svoje volje i ambicija, često se ispostavi kao slepa ulica. Kada upisuješ fakultet, biraš i posao kojim planiraš da se baviš celog života, odnosno ceo radni vek. Važno je da budeš motivisan/motivisana i da možeš da zamisliš sebe u određenoj profesiji.

Ako si iskren/iskrena prema sebi, ako dobro proceniš svoje mogućnosti i siguran/sigurna si da želiš da se baviš određenim poslom, izbor koji napraviš biće tvoj i slobodan.

Okolnost koja je specifična ove godine je epidemija virusa Covid-19 koja je uzburkala našu svakodnevicu i poremetila mnoge planove. Budući brucoši našli su se zbunjeni pred novonastalom situacijom. Pojavile su se glasine da prijemnog na fakultetima neće biti, već će se rangiranje vršiti na osnovu uspeha u srednjoj školi. Međutim, iz Ministarstva prosvete je potvrđeno da će se prijemni ispiti održati i to najverovatnije bez pomeranja.

Sad učim od kuće. Sa pripremama sam krenula još tokom septembra, ali bi mi mnogo značilo da idem na časove. Lakše pamtim slušajući lekcije. Gradivo je prilično obimno, a isto tako imamo dosta domaćih zadataka zbog onlajn nastave. Kada god imam slobodnog vremena, trudim se da učim i ponavljam za prijemni, podelila je Ema.

Studiranje je za mnoge najlepši period života i važna prekretnica za budućnost. Važno je da znaš da te na ovom putu čeka mnogo uspona i padova, da problemi koji te zadese nisu nešto samo tebi svojstveno, već su oni svakodnevnica mnogih studenata. Pored redovnog učenja i praćenja nastave, ne zaboravi i da odvojiš vreme za sebe. Pohađanju fakulteta prethodi prijemni ispit, a Mingl ti želi sreću u tom poduhvatu! I zapamti, ako je izbor tvoj, onda je izbor pravi!

Autorka: Jelena Čolović

Delovi teksta preuzeti su odavde i odavde. Fotografija preuzeta sa ovog sajta. 

Najnovije