Otkrij

Mediji i pravo na privatnost tokom epidemije virusa

Mediji i pravo na privatnost tokom epidemije virusa

Partneri za demokratske promene Srbija objavili su izveštaj Mediji i pravo na privatnost tokom epidemije virusa korona koji ukazuje na neke od zakonski i etički problematičnih praksi medija u kontekstu zaštite ličnih podataka građana.

U izveštaju se polazi od toga da podaci o zdravstvenom stanju predstavljaju veoma osetljive podatke o ličnosti. Proglašenje epidemije i uvođenje vanrednog stanja nisu suspendovali obaveze medija koje propisuju domaća regulativa i Etički kodeks novinara Srbije. Međutim, povećani interes javnosti ponudio je medijima priliku da profitiraju na temi korone, te su se na naslovnim stranama pojavljivale fotografije osoba koje su pozitivnе na virus, imena preminulih građana i slike njihovih porodica. 

Kako analiza pokazuje, mediji su iznosili lične podatke, posebno o medicinskim radnicima, na način koji ne doprinosi javnoj raspravi, a ugrožava dostojanstvo ličnosti. Kao izrazito problematične u izveštaju se izdvajaju medijske spekulacije o nultom pacijentu i utvrđivanje krivaca za širenje zaraze. U izveštaju se naglašava i da su mediji često izveštavali o zdravstvenom stanju javnih ličnosti zanemarujući činjenicu da iako je ono umanjeno, pravo javnih ličnosti na privatnost i dalje postoji. Takođe, konstatuje se da mediji nastavljaju sa praksom da združeno krše pravo na pretpostavku nevinosti i pravo na privatnost.

Posvedočili smo izveštavanju iz zdravstvenih ustanova bez potrebne anonimizacije podataka o pacijenatima. Povodom ovog slučaja Regulatorno telo za elektronske medije odlučilo je da ne pokrene postupak, dok je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokreno nadzor. Uočili smo i da novinari sačekuju pacijente dok čekaju rezultate testitiranja na korona virus ili dok ih otpuštaju privremene bolnice. Beležimo i slučaj preuzimanja podataka koji nisu anonimizirani, a u čijem središtu se našla opština Šid, čiji zvaničnici su putem svojih zvaničnih kanala saopštili lične podatke prve zaražene osobe. Ovaj postupak otvorio je pitanje kako se mediji odnose prema postupanju organa vlasti kada postoji indicija da su kompromitovani lični podaci građana. Nažalost, takvih tekstova koji preispituju praksu institucija bilo je relativno malo, navodi se u izveštaju.

Celokupan izveštaj dostupan je onlajn na ovom linku.

Izveštaj je izrađen u okviru projekta Zaštiti privatnost – odupri se pritisku (Reclaiming Privacy: A Tool to Fight Oppression), koji Partneri Srbija sprovode u saradnji sa SHARE Fondacijom, Udruženjem Da se zna!, Beogradskom otvorenom školom, NVO ATINA i Inicijativom A11, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Za sva dodatna pitanja možeš kontaktirati Partnere Srbija na imejl adrese: office@partnersserbia.org i partnerisrbija@gmail.com, kao i na broj telefona: 011/32 31 551.

Fotografija je preuzeta odavde

Najnovije