Otkrij

Otvorena izložba „Transmutacija”

Otvorena izložba „Transmutacija”

Samostalna izložba umetnika Nikole Mihajlovića Transmutacija otvorena je 1. aprila u Bioskopu Balkan

Na ovoj izložbi autor je predstavio svoje radove nastale u periodu od poslednjih godinu dana, tokom kojih je stvarao u ateljeu Bioskopa Balkan. Na otvaranju je održan i performans uživo, tokom kojeg je autor intervenisao na jednoj od svojih slika.

Nikola Mihajlović se osvrnuo i na suštinu svog performansa: U današnjem trenutku, u vremenu u kom živimo, mislim da je potrebno da svaka individua da deo sebe - da žrtvuje deo sebe zarad nekog kolektivnog dobra i ideje koja bi trebalo da se prenese, jer putem kojim idemo nećemo daleko dogurati. Žrtvovao sam deo sebe zarad direktne poruke.

Ksenija Samardžija, kustoskinja izložbe i direktorka Fondacije Saša Marčeta, o saradnji sa Nikolom Mihajlovićem je rekla: Trudili smo se da stvorimo mogućnosti da se ova izložba polako i detaljno priprema. Nikola je radio dugo, predano i ozbiljno. Izložba je potvrdila našu inicijativu da se street art umetnici uključuju u rad Bioskopa Balkan i Fondacije, i predstavljaju svoje radove. Veza između kustosa i umetnika, i čitav taj sistem podrške, jeste ono što je važno.  Zbog toga mi je ova izložba značajna, jer je posmatram iz tog ugla.

Nikola Mihajlović je rođen u Beogradu 1986. godine. Pohađao je Petu beogradsku gimnaziju a zatim stekao zvanje Mastera Arhitekture 2011. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Umetničkim stvaralaštvom se aktivno bavi od 2008. godine u formi street arta, a kasnije i studijskog slikarstva. Dobitnik prve nagrade na nacionalnom umetničkom konkursu Voyage Bleu, učesnik i organizator više međunarodnih i domaćih projekata iz oblasti umetnosti među kojima se izdvajaju: serija izložbi pod nazivom Scena na više lokacija u Beogradu, organizacija street art festivala u Požarevcu, organizacija street art festivala Balkan Uživo u Beogradu, učešće na Start India festivalu u Hyderabadu u u Indiji; učešće na Urban art ventures festivalu u Volosu (Grčka); oslikavanje murala i samostalna izložba u Verbieru (Švajcarska);  učešće na rezidenciji u Glo'Art-u u Lanakenu (Belgija).

Izlagao je na brojnim kolektivnim i nekoliko solo izložbi u Srbiji i inostranstvu, među kojima se ističu solo izložbe u galeriji Parobrod u Beogradu i galeriji Espace Temoin u Ženevi; dve kolektivne izložbe u Berlinu, dva učešća na Likovnoj Jeseni u Somboru. Član je Street Smart umetničkog kolektiva i spoljni saradnik pri Fondaciji Saša Marčeta u Beogradu. Trenutno radi na projektu Veštačka Inteligencija i umetnost u saradnji sa Centrom za promociju nauke u Beogradu.

Izložba je nastala u produkciji Fondacije Saša Marčeta, a biće otvorena do 30. aprila. Radno vreme Bioskopa Balkan je od 10 do 20 časova.

Najnovije