Otkrij

Peti dan Palić Film Festivala

Peti dan Palić Film Festivala

Petog dana Festivala evropskog filma Palić, 21. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su Ferit Karahan i Gulistan Acet Karahan, reditelj i koscenaristkinja flma Čuvar brata svojega, Reinis Kalviš, reditelj filma Noćna smena, Aleksandar Vujović, reditelj filma Duga, Ričard Forbs-Hamilton, reditelj filmova u selekciji Mladi duh Evrope, Viktor Klem, glumac u filmu Post mortem, i Ondrej Vavrečka, reditelj filma Lični život rupe, a održana je i promocija knjige Neda Arnerić: Od sna do jave, i natrag Tatjane Nježić.

Ferit Karahan, reditelj ostvarenja Čuvar brata svojega, govorio je o ideji za film o dvojici kurdskih dečaka u internatu: Išao sam šest godina u isti takav internat. Prvo sam 2009. probao da napišem jedan draft scenarija koji nije bio baš dobar. Ali nakon toga ponovo sam probao 2014, pa 2015. godine. U to vreme je ISIS doživljavao svoj uspon, što se negativno odrazilo po kurdski narod. Sve to je uticalo i na Tursku, bombe su bile svuda. Vratili smo se u devedesete – osećao sam da je isto kao tada, dok sam išao u školu. Seli smo i napisali ovu priču za sedam dana.

Reinis Kalviš je reditelj filma Noćna smena, o taksisti Mareku koji odlučuje da pobegne iz grada jer nije u stanju da se pobrine za dug prema vlasniku kompanije. O svom glavnom junaku reditelj je rekao: Kada sam pravio film, hteo sam da mu ostavim izbore. Ti izbori koje on pravi, čak i tokom samo jedne noći, na neki način mogu da izmene tok njegovog života. Ali oni koje je napravio verovatno ga ne vode u drugačiju budućnost.

Aleksandar Vujović je, povodom prikazivanja svog filma Duga u festivalskoj selekciji Paralele i sudari, izjavio: Posebno mi je zadovoljstvo što jedan film crnogorske produkcije poslije dugo godina ima svog predstavnika na Festivalu evropskog filma Palić. To je jedan ekstrakt iz knjige prestižnog italijanskog umjetnika  Gaetana Grila, koji mi je bio jako zanimljiv, budući da je u pitanju prilično atipična tema i priča u odnosu na one koje se obično tretiraju na Balkanu.

Novinarka Tatjana Nježić govorila je o svojoj knjizi Neda Arnerić: Od sna do jave, i natrag, koja na jedinstven način približava čitaocima detalje iz života slavne glumice i upoznaje ih sa magijom koju je širila velikim platnom. Pored razgovora i intervjua, u knjizi čitaoci mogu da pročitaju i šta su o Nedi Arnerić rekli i zapisali njeni prijatelji i bliski saradnici, uz prisećanje na njene najznačajnije uloge, i bogatu foto dokumentaciju.

Šestog festivalskog dana, u četvrtak 22. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21 čas svetsku premijeru će imati film Nečista krv – greh predaka Milutina Petrovića, dok je u 23 časa na programu  ostvarenje Ja nikada ne plačem Pjotra Domalevskog iz Poljske. U selekciji Paralele i sudari, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi Branka mađarskog reditelja K. Kovača Akoša (17 časova), Nun of your business hrvatske rediteljke Ivane Marinić Kragić (17 časova i 20 minuta) i Tabija Igora Drljače u kanadsko-bosanskoj koprodukciji (19 časova).

Najnovije