Otkrij arhiva

Predstava “Da li da ostanem ili da odem?” premijerno izvedena u Dečjem kulturnom centru Beograd

Predstava “Da li da ostanem ili da odem?” premijerno izvedena u Dečjem kulturnom centru Beograd

U nedelju, 14. novembra u Velikoj Sali Dečjeg kulturnog centra Beograd, premijerno je izvedena predstava Da li da ostanem ili da odem?, nastala kao rezultat istomenog projekta i radionice u organizaciji Goethe-Instituta u Beogradu. Radionicu su vodili pozorišni reditelj i pedagog Predrag Kalaba i pozorišni pedagog Jelena Gojić, a učestvovali su učenici i učenice srednjih škola u Beogradu, koje je spojila ljubav prema pozorištu.

Jelena Gojić je o iskustvu rada sa polaznicima radionice rekla: Mi smo počeli da radimo negde početkom oktobra i priključilo nam se osmoro srednjoškolaca. Naša očekivanja od projekta su i nadmašena. Učesnici su zaista bili dobri, od starta su bili otvoreni i za saradnju, i za samu temu. Puno toga su dali i na kraju je zaista ispao jedan odličan produkt, u vidu ove naše pozorišne predstave.

U dvonedeljnoj pozorišnoj radionici polaznici su se suočili sa naslovnom temom, da li da odu ili da ostanu. Predrag Kalaba, drugi voditelj radionice, o metodologiji rada je rekao: Razradili smo teme zajedno sa učesnicima. Ta glavna tema je bila vodeća, ali postoji niz drugih koje su u okviru nje. Do toga smo dolazili kroz vežbe, priče, neke razne igre, i na scenski način. Kalaba je nabrojao one teme koje su bile dominantne: Deformisani sistem vrednosti, usamljenost, porodični odnosi, emotivne veze, i veze uopšte. Bolje sutra ovde u Srbiji.

Pozorišni projekat Da li da ostanem ili da odem? nastao je kao deo inicijative STAYnet, čiji je cilj da pomogne mladim ljudima iz Jugoistočne Evrope da pronađu poslovnu perspektivu u svojim domovinama. STAYnet je fokusiran na asistiranje mladima u svim fazama njihove tranzicije od osnovnog obrazovanja do radnog odnosa. Misija ove inicijative je uspostavljanje i održavanje široke mreže organizacija u okviru civilnog društva, obrazovnog sistema i ekonomije, koje bi bile posvećene ovom širem cilju.

Zahvaljujući kolektivnom naporu angažovanih organizacija, mladi ljudi Jugoistočne Evrope će biti pripremljeni ne samo za trenutnu situaciju na lokalnim tržištima rada, već i za izazove koji ih očekuju u budućnosti. STAYnet je koncipiran tako da se bavi pitanjem odliva mozgova, i ukazuje na potencijalna razočaranja koja mogu da proisteknu iz idealizovane slike i nerealnih očekivanja od života u zapadnim zemljama.

Početna konferencija projekta STAYnet održana je 18. oktobra u Beogradu, kada je razmotrena mogućnost razmene između i sa direktorima i direktorkama srednjih stručnih škola radi zajedničkog razvijanja projekta koji - između ostalog –za cilj ima i da motiviše mlade na učenje nemačkog jezika i otkrivanje perspektiva koje im se time otvaraju u Srbiji.

STAYnet omogućuje pomoć svim mladima nevezano za njihove socijalne kategorije poput etničke pripadnosti, pola, nacionalnosti, religije ili seksualne orijentacije.

Najnovije