Otkrij

Teretana u Nišu otvorila vrata za mlade sa invaliditetom

Teretana u Nišu otvorila vrata za mlade sa invaliditetom
Foto: SE Serbianews

Tačan broj mladih sa invaliditetom u Nišu nije poznat, ali se broj objekata koji su im dostupni mogu pobrojati ,,na prste”. Znajući koliko je važno da se bez obzira na dijagnozu bave sportom, profesor sporta i fizičkog vaspitanja Ivan Popović rešio je da otvori teretanu koja će biti dostupna svima, sa rampama na ulazu i spravama prilagođenim ljudima  koji se otežano kreću.

Mešovita teretana koja ne obuhvata samo pol, već omogućava i osobama sa invaliditetom da vežbaju zajedno sa ostalima bio je cilj koji je profesor fzičkog vaspitanja imao i ostvario. Nakon višegodišnjeg rada u klubovima sa invaliditetom, rešio je da otvori jednu ovakvu teretanu gde će uz pomoć svojih saradnika pomoći svima koji žele da vežbaju a imaju neki oblik invaliditeta. Tako je nastao Akademik fitnes centar.

Uvideo sam da je glavni nedostatak (ne svih) upravo sam pristup, pre svega osobama u kolicima. Zato je primarni cilj prilikom traženja adekvatnog prostora za fitnes centar bio pristupačnost prostoriji, dovoljan prostor izmedju sprava, kao posebna u kojoj pored izvođenja vežbi sa radimo i rehabilitaciju, objašnjava Ivan Popović.

Dodaje da iako deluje kao zahtevan posao, potrebno je pre svega imati dobru volju da svi imaju jednake uslove za treniranje.

Mnogo je bitniji tim ljudi, odnosno trenera, koji su obučeni za rad sa osobama sa invaliditetom, koji imaju pravi pristup  asistenciji i koji znaju kako da rade sa različitim oblicima invaliditeta.

Potrebna znanja kroz teoriju i praksu Ivan je sa svojim kolegama stekao na  Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Svi koji žele da rade u Akademik-u imaju prvo obuku a onda i mentorsko praćenje kroz  rad sa osobama sa invaliditetom. 

Od pre nekoliko godina, zbog prirode bolesti, 23-godišnji Mihailo Kostić kreće se uz pomoć kolica. Sa Ivanom Popovićem vežbao je i pre nego što je otvoren ovaj prostor.

Mogu sam da dođem do teretane kolicima i udjem kolicima, sve je ravno i pristupačno. Naravno, sve ne bi imalo smisao da nisu tu su i treneri (i vlasnici) teretane koji su stručni za rad za osobama sa invaliditetom, Ivan Popović i Milica Kostić. Oni nam se posvete, pomognu i trening baš bude zabavan, kaže Mihailo.

 Iako većina smatra da su ovakvi prostori potrebni samo osobama sa invaliditetom, vlasnici objašnjavaju da su važni za sve, pre svega za  ljude koji su bez invaliditeta. 

Ruše se mnoge predrasude o osobama sa invaliditetom, gde i osobe bez invaliditeta dobijaju mogućnost da vide da svi mogu da se bave sportom, da su OSI itekako sposobne za sport, a pogotovu sposobni da vode aktivan i pre svega zdrav život. Želimo da pokažemo da trenutak kada neko postane  korisnik kolica ili stekne neki drugi invaliditet nije  događaj nakon koga će se  osoba povući i nakon čega će njen socijalni život biti narušen, već da je moguće i dalje  voditi aktivan i zdrav život.

Fitnes centra ,,Akademik” se nalazi u Duvaništu, u ulici Đerdapska 21. Osim prilogođenih sprava, potrudili su se da prilagode i radno vreme – otvoreni su od 06:00 i rade sve do ponoći.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole Mladi i mediji za demokratski razvoj.

 

Vest preuzeta sa SE serbianews

Foto: SE serbianews

Najnovije