Otkrij arhiva

Treći podkast Umologija: Internet i naša mentalna bezbednost

Treći podkast Umologija: Internet i naša mentalna bezbednost

Izvor: Fabrika kreativnosti, FOTO: Getty Images/iStockphoto, Credit: Urupong

U trećoj epizodi podkasta Umologija pod nazivom Internet i naša mentalna bezbednost Fabrika kreativnosti se bavi se našim onlajn identitetima, kako stvaramo lošu sliku o sebi, kako internet utiče na našu pažnju, kao i o sajber nasilju. O tome su razgovarali sa Miljanom Dimitrijević, sociološkinjom i psihoterapeutkinjom i članicom savetovališta za rast i razvoj ljudskog potencijala Ubuntu.

Internet je javni prostor u kom možemo da vidimo svašta, da napravimo svoje identitete koji nisu uvek isti kao i u fizičkom svetu, ali i prostor koji na toliko načina utiče na nas: od formiranja naše ličnosti, uticaja na stvaranje loše slike o nama, uticaja na našu pažnju, pa do sajber nasilja.

Miljana Dimitrijević, sociološkinja, psihoterapeutkinja i članica savetovališta za rast i razvoj ljudskog potencijala Ubuntu u ovoj epizodi podseća koliko je važno kako se mi sami postavljamo prema sajber prostoru, ali i to šta delimo, koje delove naših života postavljamo onlajn i na koji način ih dajemo drugima na uvid.

Ono što moramo da razumemo da su društvene mreže javni prostor kao što, sa druge strane, na ulicu ne idemo goli, odnosno obučemo se u skladu sa tim od toga kakvo je vreme, objašnjava Dimitrijević. 

Mi uvek u javni prostor iznosimo samo delove našeg života koji su dobri i uspešni, što jeste normalan deo funkcionisanja čoveka. Ono što je problem kada su mreže u pitanju, jeste što taj deo lepog može da se podigne na jedan iracionalan nivo,” objašnjava Dimitrijević. Ona upozorava da na taj način “izuzetno povećavamo očekivanja sami od sebe, kao i očekivanja drugih ljudi” i pošto u realnosti ne možemo da dosegnemo taj filter stalno mu se vraćamo. “To je jako veliki prostor za anksioznost, depresiju, perfekcionizam, promene raspoloženja ili pada raspoloženja i slično što vremenom počinje da nam stvara ozbiljan problem, dodaje Miljana.

Što se tiče cyberbullyinga, Miljana nekoliko puta spominje u epizodi da kada pričamo sa nekim uživo - mi tada zbog neverbalne komunikacije možemo da osetimo emociju i onda korigujemo sebe. Na internetu to ne možemo. Slika o mnogim aspektima života nam je zbog toga iskrivljena. A svi smo različiti i različito reagujemo na pritiske i loše događaje koji nam se dešavaju. Intervencija, odnosno pomoć je neophodna kada opazite da je neko često vezan za internet, da se zatvara, da je plačljiv.

Ona savetuje ako se ne osećamo dobro, sigurno, uvaženo ili prihvaćeno, to je već prvi pokazatelj takav odnos treba da se prekida, odnosno ako na mrežama neko ima maliciozne komentare koji se ponavljaju postoji opcija da ga blokiramo i da on više nema pristup našem životu ne na taj način. Roditeljima predlaže da isprate sadržaje koje deca prate bez narušavanja njihovih granica i kroz razgovor. Kao prijateljima, Miljana nam svima savetuje da je najbolji pristup  razgovor, davanje prostora osobi da izrazi kako se oseća i neodbacivanje.

Još jedan aspekat razgovora sa Miljanom odnosi se na činjenicu da nam je pažnja sve kraća zahvaljujući internet sadržajima i kompanijama koje potkrepljuju našu potrebu za kratkim i eksplozivnim, spektakularnim sadržajem, a time smanjuju našu toleranciju na dosadu i frustraciju. Tu lošu naviku možemo rešiti vežbom – smanjivanjem vremena provedenog na mrežama.

Više o ovoj temi poslušajte u trećoj epizodi: Internet i naša mentalna bezbednost. Ceo serijal podkasta Fabrike kreativnosti ,,Umologija" bavi se psihološkim problemima i potrebama mladih i teži da razbije predrasude i diskriminaciju ovih tema uzrokovanih negativnim uticajem društvenih mreža i medija koji neetički izveštavaju o ovoj temi.

Serijal i rad Fabrike kreativnosti podržava Švedska, a u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj”. 

Najnovije