Otkrij arhiva

Sedma epizoda podkasta ,,Umologija”: Stres i dobre strategije

Sedma epizoda podkasta ,,Umologija”: Stres i dobre strategije

Fotogfrafija: wayhomestudio on Freepik

U ovoj epizodi razgovarali smo sa Milicom Lazić, doktorkom psihologije i jednom od osnivačica psihološkog centra MentalHub, koja nam pomaže da saznamo više o samom pojmu stres i daje savete kako se nositi s njim. Takođe, svoja iskustva na temu Šta radiš kada si pod stresom? podelilo je sa nama i nekoliko mladih.

Možemo da kažemo da jedan isti događaj ljudi mogu drugačije da dožive i može biti u različitoj meri stresan za različite osobe. Milica iz MentalHub-a dodaje da postoji i takozvani EU-stres, koji podrazumeva da i srećni događaji, poput venčanja ili rođenja deteta, mogu biti vrlo stresni za nekog. 

Postoje brojne individualne razlike i način na koji se stres manifestuje u našem telu. Neko, na primer, doživljava samo blagu anksioznost, dok drugi osećaju znojenje dlanova, vrtoglavicu, žmarce po telu i tako dalje.

Milica dodaje da istraživanja pokazuju da svako od nas barem jednom u životu doživi neki veliki životni događaj koji značajno prevazilazi naše kapacitete: Potpuno je u redu i normalno da u nekim trenucima primetimo da je nešto za nas previše i da nam je potrebno vremena da sa nekim životnim događajima izađemo na kraj.

U ovoj epizodi podrobnije se objašnjavaju i dva dela mozga, koji su nam bitni za ovu priču: amigdalu i prefrontalni korteks. Interesantno je saznati šta koji deo kontroliše, koje signale šalje našem telu i kako međusobno komuniciraju, kako bi bili svesni naših reakcija u stresnim situacijama i uspeli da uvežbamo pažljiv i efikasan odgovor na stres.

Kada je reč o strategijama za prevazilaženje stresa, Milica dodaje: Sve što vam pomaže i sve što ima potencijal dugoročno da vam pomaže je dobra strategija. Treba biti fleksibilan u strategijama u zavisnosti od samog stresnog iskustva. U nekim okolnostima je moguće da budemo usmereni na rešavanje problema, a u nekim okolnostima to nije moguće. Kao što je u nekim okolnostima dobro da se bavimo emocijama, a u nekim okolnostima jednostavno nemamo vremena za to i moći ćemo to tek kasnije

Rekla bih da su loše samo one strategije zbog kojih dugoročno trpimo posledice. Na primeru konzumiranja alkohola, ukoliko to vodi do neke zloupotrebe istog u budućnosti, to je loša strategija, dodaje Lazić.

Za ovu epizodu smo ispitali i nekoliko srednjoškolaca, šta rade kada su pod stresom. Preslušavanjem epizode čućete njihove odgovore, kao i komentar stručnjakinje, Milice, na njihove strategije. 

Detaljnije o ovoj temi poslušajte u sedmoj epizodi: Stres i dobre strategije. Ceo serijal podkasta Fabrike kreativnosti ,,Umologija” bavi se psihološkim problemima i potrebama mladih i teži da razbije predrasude i diskriminaciju ovih tema uzrokovanih negativnim uticajem društvenih mreža i medija koji neetički izveštavaju o ovoj temi.

Serijal i rad Fabrike kreativnosti podržava Švedska, a u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj”. 

Najnovije