Otkrij arhiva

Pet minuta za tebe - godinu dana rada organizacije za mlade

Pet minuta za tebe - godinu dana rada organizacije za mlade

Foto: Boš

„Pet minuta za tebe“ je nevladina i neprofitna omladinska organizacija sa sedištem u Nišu. Oformljena je zahvaljujući ambiciji dve mlade devojke Miljane Mitrović i Jovane Ilić koje su imale cilj da mladima u njihovom gradu ali i celoj Srbiji pruže priliku da rade na sebi, unapređuju veštine, razvijaju ideje, upoznaju nove ljude sa sličnim ili potpuno različitim interesovanjima. Stvorile su zajednicu gde se sve predrasude ruše, a različitosti prihvataju. Osim toga, tu je i šansa upoznavanja i povezivanja sa ljudima iz različitih oblasti poslovnog sveta. Ovo predstavlja korak ka otvaranju velikih vrata koja vode uspešnoj karijeri. Svojim radom su za godinu dana uspele da organizaciji obezbede brojne uspehe.

Veliki broj mladih imao je prilike da nakon osnivanja organizacije, prisustvuje i njenom prvom događaju. Održan pod nazivom „Pet minuta za Gen Z“, u Naučnom tehnološkom parku, okupio je mlade potencijale koji su imali prilike da u jednom danu vide kako izgleda kada neko dobije pet minuta za sebe. Glavne teme događaja, poput liderstva, javnog nastupa, ličnog razvoja i tehnološkog preduzetništva bile su velika motivacija svima, koji su prisustvovali konferenciji. To ih je podstaklo da počnu da razmišljaju o radu na sebi, da dopuste da sanjaju snove za koje će se boriti, jer se trud i rad uvek isplate. Oni koji su imali prilike da ih motivišu na tako nešto,  upravo su mladi, a već veoma uspešni ljudi  Darko Pavlović (izviđač, lider i aktivista), Kristina Nikolić (predavač, konsultant i aktivista) i Mihailo Mitić (budući geograf, istraživač i Erasmus aktivista). Govorili su o tome kako su stvorili promene u svojim životima i izašli iz zone konfora.

Uzevši u obzir to da ne mogu svi učesnici prisustvovati događajima uživo, organizacija je mislila na svaki korak i osmislila onlajn događaje, odnosno uživo prenose preko Instagrama na kojima su gostovali uspešni mladi ljudi. Najuspešniji je bio onaj u kome je gostovala Nađa Erić, inače najmlađa učesnica takmičenja  „Survivor“. Njeno iskustvo zainteresovalo je široku publiku, čak 17. 000 ljudi je pogledalo njenu priču na Instagramu organizacije.

Pre nje, prvi onlajn događaj bio je za sve ljubitelje preduzetništva,inovacija i kreativnosti. Gost lajva bila je Fahira Fazlić, mlada preduzetnica, koja je prenela svoje iskustvo rada u inostranstvu i Srbiji. Ovaj lajv, dostupan je na Instagram stranici organizacije i broji više od 1. 500 pregleda.

Februar, mesec romantike, poezije i ljubavi, sa sobom je doneo nove avanture i bio velika inspiracija za članove ove organizacije. Aktivnosti tog meseca su nam predstavljali Staša i Dimitrije. Prva avantura je bila u tržnom centru u Nišu. Štand “5 minutes pour l’amour” osim što je širio ljubav, poklanjao je i vredne nagrade. Posetioci su se fotografisali i delili svoje kreativne fotografije na društvene mreže. Za najkreativniji Instagram stori pobednik je nagrađen vaučerom za hotel „ZEN“. Avantura je zaslađena zahvaljujući sponzorima iz „Boxy Gift Shop“ koji su obezbedili slatke pakete za 5, 55. i 555. posetioca štanda.

A tamo gde ljubav stanuje, lepa i pisana reč najlepše to i opisuje. „Pet minuta za književnost“ bilo je priređeno u kafe baru ,,Julijan Djupon”, partnera organizacije. Prisutni ljubitelji književnosti, oni koji vole da pišu i stvaraju imali su priliku da posvete najdivnije stihove voljenoj osobi, čime su se radionice za mesec ljubavi privodile kraju.

Još jedan Instagram lajv je pri kraju meseca ljubavi održan, specijalan gost bila je mlada književnica Teodora Vuković, poznata na društvenim mrežama kao Ultravioletna, što je ujedno i naziv njene knjige. Ona je podelila sa nama svoje iskustvo ali i proglasila pobednika konkursa za najbolje napisano ljubavno pismo i nagradila ga svojim mentorstvom.

Ova uspešna mlada organizacija svojim članovima, koji su korisnici Loyalty kartice, pruža mnoštvo pogodnosti kod svojih partnera. Neki od njih su opuštanje u centru za masažu ,,Zen”, uživanje u hrani u „ Raj zdravi zalogaj“ i u „Rižoto bar“, ulepšavanje u salonu lepote „Latinka“,ali i odlazak na nezaboravna putovanja preko agencije ,,Go2Travelling“. Osim ovih vrsta uživanja, moći će da idu u teretanu, plešu, slikaju, fotografišu, uče jezike,  zahvaljujući  partnerima: Škola muzike ,,By Heart”, Akademija ,,Oxford”, Radionica slikanja ,,Slikaj i cirkaj”, Teretana ,,Konzulat”, izdavačka kuća ,,Finesa”, Plesni klub ,,Gallaxis”, Studentska omladinska zadruga ,,BOX Poslovi”, Fotograf Marija Tatić, Studio za štampu i brending ,,Wibbly Wobbly”, ,,Escape Room TAG”, Kafe bar ,,Julijan Djupon”.

Rad organizacije zainteresovao je mnoge internet portale, novinare i televiziju, pa se tako o njenoj misiji i viziji može više pročitati na preko 15 internet portala i čuti u intervjuima koje daju PR lica organizacije.

Nova kampanja, snimljena povodom rođendana organizacije, prikazuje mlade koji putem rekvizita ogledala šalju poruku svojim vršnjacima da treba da prihvate sebe, pokažu svoje pravo lice i ne plaše se da izađu iz zone komfora i slede svoje snove.

Organizacija ,,Pet minuta za tebe” koja trenutno broji skoro 200 članova, poziva na akciju sve ambiciozne, vredne i talentovane mlade ljude koji teže ka napretku i radu na sebi. Njihova parola je Pokaži sebe u ,,5 minuta za tebe“!

Najnovije