Otkrij arhiva

MOPS - edukativne kartice za zabavne radionice medijske pismenosti!

MOPS - edukativne kartice za zabavne radionice medijske pismenosti!

Bečejsko udruženje mladih i Fake News Tragač kreirali su edukativne kartice kao alat za realizaciju radionica o medijskoj pismenosti, koje mogu koristiti svi koji žele da kroz neformalno obrazovanje i zabavu nauče ponešto o medijima, tehnikama medijskih manipulacija, lažnim vestima i medijskoj pismenosti.

Ovaj edukativni alat namenjen je svim starosnim grupama i mogu vam poslužiti da učite sami, u paru, ali i u maloj ili velikoj grupi. Posebno su namenjene omladinskim radnicima i radnicama, vršnjačkim edukatorima/kama, ali i nastavnicima i profesorima u školama koji žele da na interaktivniji način uče sa đacima o medijima i medijskoj pismenosti.

Drago nam je što postoji veliko interesovanje za alat koji se može koristiti u okviru radionica medijske pismenosti. Ono na čemu aktivno radimo je distribucija kartica svima koji su zainteresovani, pošto nam se javljaju organizacije širom Srbije, koje nisu bile obuhvaćene ovim projektom, ali i škole koje zanima ova tema što nam je posebno drago, kaže Gordana Adamov iz BUM-a.

Svoje utiske prenela je i Kristina Miloradović iz udruženja građana ,,Svet reči”

Ubedljivo najzanimljiviji deo za sve učesnike, pa i nas koje smo držale radionicu, jeste bila igra koju su opisali kao korisnu i zanimljivu, pre svega jer im je pomogla da nauče nove medijske formate i sadržaje, kao i kako ih mogu zajedno kombinovati.

Kartice se sastoje od ukupno četiri špila: Formati, Vrsta sadržaja, Teme i Akteri. Kada iz svakog špila izvučete po jednu karticu, potrebno je da kreirate sadržaj onako kako su vam kartice  to zadale! Nakon toga sledi diskusija…

FOTO: Bečejsko udruženje mladih

Danas, kada je svaka osoba na internetu kreator medijskog sadržaja, više nego ikad je važno da budemo medijski pismeni, a to znači da kritički posmatramo sadržaj koji putem medija dolazi do nas i da imamo određena znanja i veštine koje nam pomažu da prepoznamo medijsku manipulaciju.

-MOPS kartice su vrlo korisna stvar u neformalnom učenju, zato što kroz kreativnost,  zabavu i timski rad mogu da se usvoje znanja o različitim vrstama medijskog sadržaja. Radionice sam održao sa učenicima sedmog i osmog razreda osnovne škole u Nadalju, mogu da kažem da je iskazana velika zainteresovanost za temu medijske pismensoti, a da su tome najviše doprinele edukativne kartice, kaže Uglješa Surdučki.  

Do sada održano je oko 20 radionica medijske pismenosti širom Srbije, a kako kažu iz Bečejskog udruženja mladih, postoji velika zainteresovanost drugih škola i organizacija koje žele da isprobaju edukativne kartice i koriste ih u edukativne svrhe. 

FOTO: Bečejsko udruženje mladih

Kartice možete besplatno preuzeti OVDE.

Sadržaj nastao u okviru projekta „Medijski pismeni mladi protiv dezinformacija“ koji podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

 

 

Izvor i FOTO: Bečejsko udruženje mladih

Najnovije