Otkrij arhiva

Obuzeo te je „jesenji bluz“ i nije ti ni do čega? Potraži besplatnu psihološku podršku na platformi „Sve je OK“

Obuzeo te je „jesenji bluz“ i nije ti ni do čega? Potraži besplatnu psihološku podršku na platformi „Sve je OK“

foto: Brave Together, promo

Topli letnji dani su prošli, a sa njima i dugoočekivani trenuci odmora i razonode. Dok „skroluješ“ po ekranu svog mobilnog telefona tragajući za idealnom fotografijom za društvene mreže primećuješ da se jesen neumitno približava i sa sobom donosi povratak u uobičajenu rutinu života. Nagle promene raspoloženja usled povratka redovnim obavezama, pritiska zbog nove školske godine, pokretanja brojnih dilema, gubitaka, raskida, usamljenosti ili neprijatnih događaja u porodici mogu polako prelaziti u depresiju, a ona se nečujno i polako uvlači pod tvoju kožu i odjednom shvataš da nisi OK, da ti nije ni do čega.

Ako osećaš naboj svih ovih negativnih emocija, koje su te zapljusnule odjednom – nemoj da brineš. Reč je o „jesenjem bluzu“, psihološkom stanju vezanom za promenu godišnjih doba, temperaturne oscilacije i povratak uobičajenim aktivnostima i obavezama. On sa sobom donosi osećaj potištenosti, beznadežnosti i brojne probleme sa spavanjem, gubitkom apetita, manjkom koncentracije i izostankom interesovanja za različite životne aktivnosti. Samo priznanje sebi da je OK da ne budeš baš uvek OK je već značajan i važan korak koji će ti pomoći da se hrabro suočiš sa svim poteškoćama koje su te preplavile. I nemoj brinuti oko toga hoćeš li imati novca da sebi priuštiš savete stručnjaka – oni su sada potpuno besplatni i anonimni i možeš ih na veoma jednostavan način pronaći na edukativnoj internet platformi „Sve je OK“.

S obzirom na to da je 40 odsto mladih u Srbiji istaklo da bi stigma u vezi sa mentalnim zdravljem morala da se smanji kako bi se ohrabrili da potraže neophodnu pomoć, Maybelline New York je u okviru svoje globalne kampanje Brave Together (Hrabri zajedno) pokrenuo inicijativu kako bi se umanjila stigma koju povezujemo sa važnim temama kao što su anksioznost i depresija kod mladih i dao podršku UNICEF-u da unapređuje i proširuje ovu platformu. Ako želiš da razgovaraš sa nekim o tvojim nedoumicama, problemima, teškim  osećanjima i onespokojavajućim mislima, zakaži besplatno onlajn savetovanje, pozovi SOS centar ili izaberi dopisivanje sa psihologom u realnom vremenu. Sve je ovo moguće samo jednim klikom na platformi „Sve je OK“. A evo i kako se ona koristi.

Za početak, ukucaj u svom pretraživaču svejeok.rs i pred tobom će se otvoriti početna stranica u čijem ćeš donjem desnom uglu pronaći žuto-narandžasti čet prozor. Kada klikneš na njega, otvoriće ti se tri opcije, pa tako svoje psihološke poteškoće, dileme i nedoumice možeš da podeliš sa stručnim saradnicima UNICEF-a putem Mesindžera, Instagrama ili direktno, na samoj platformi. Ti biraš šta ti je lakše i jednostavnije.

S druge strane četa, koji je mladima od 15 do 30 godina dostupan svakog dana od 18 do 22 časa, nalaze se stručne osobe od poverenja koje će biti tu za tebe, da saslušaju sa kakvim se poteškoćama suočavaš i upute ti stručan savet i prijateljsku podršku kako da „jesenji bluz“ pretvoriš u simfoniju pozitivne energije. Međutim, ako osećaš da ti je pomoć hitno potrebna i da ti neko treba sad i odmah da prebrodiš trenutno stanje, na raspolaganju ti je nekoliko telefonskih linija SOS centara. Do njih dolaziš tako što odeš skroz na kraj početne strane gde ćeš u lako uočljivoj plavoj traci videti crveno polje na kome piše „Pozovi SOS centar“. U slučaju da želiš da se obratiš za pomoć stručnjacima u nekom tačno određenom trenutku, postoji mogućnost zakazivanja onlajn savetovanja, koja se nalazi odmah pored pomenutog crvenog SOS polja.

Osim ove tri opcije, postoji i četvrta, a to su brojni korisni tekstovi koje su stručnjaci pisali iz više različitih uglova, pa tako možeš da saznaš i naučiš kako da odagnaš neprijatne misli, kako da razlikuješ anksioznost od depresije, kako da pomogneš prijatelju, kako da prevaziđeš probleme u vezi ili sukob sa prijateljem, kako da probudiš motivaciju u sebi, savladaš strah od neuspeha i boriš se za sebe i ono što ti je važno, počneš da razmišljaš pozitivno i koje tehnike za opuštanje možeš da primeniš kada si napet.

Tu je i opcija broj 5 – ukoliko ne voliš da čitaš tekstove, već ti je primamljivije da temi upravljanja osećanjima ili stresom pristupiš kroz AI format – UNICEF U Report platforma je rešenje za tebe. Možeš joj pristupiti klikom na link OVDE. Nakon otvaranja četa, potrebno je ukucati i poslati reč „STRES“, čime se aktiviraju informacije u vezi sa razumevanjem i načinima upravljanja stresom, ili „EMOCIJE“, čime se aktiviraju informacije u vezi sa razumevanjem, prihvatanjem i izražavanjem emocija.

Baš kao što odlaziš kod zubara kada te boli zub, kod lekara kada se osećaš malaksalo ili u apoteku kada ti je potreban lek za glavobolju, isto tako je sasvim normalno i sasvim u redu da potražiš pomoć psihologa kada se osećaš beznadežno, imaš problem koji želiš da rešiš i želiš da ponovo osetiš polet i da se osećaš dobro u svojoj koži. To nije sramota, to nije čudno i dešava se mnogima, više nego što možeš da zamisliš.

Zato, vreme je da normalizujemo razgovor o mentalnom zdravlju, jer je ono ništa manje važno od fizičkog. Sada ti je sva pomoć nadohvat ruke. Hajde da skinemo žig tabua sa ove teme i budemo hrabri zajedno.

Najnovije