Otkrij arhiva

Održan šesti Youth Rights Talks - #NeGaziCveće

Održan šesti Youth Rights Talks - #NeGaziCveće

foto: Youth Rights Talks, razgovor mladih i predstavnika institucija

U Prostoru Karbon u Beogradu mladi iz cele Srbije su i ove godine imali prilike da govore o važnim  društvenim temama 

Beograd, 17. novembar 

Više od stotinu mladih iz cele Srbije okupili su se u sredu 15. novembra na šestom po redu Youth Rights  Talksu – najvećem događaju o ljudskim pravima mladih u Srbiji, u organizaciji Omladinskog programa  Beogradskog centra za ljudska prava. Ove godine tema Youth Rights Talks-a bila je pravo na  obrazovanje kao osnovno ljudsko pravo i izazovi sa kojima se u tom procesu suočavaju mladi u Srbiji,  od nejednakog pristupa obrazovanju preko nepoverenja u institucije, zabrinutosti i straha u vezi sa  bezbednošću u školama, do potrebe za adekvatnom reformom obrazovnog sistema. 

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov otvarajući događaj osvrnuo  se na položaj mladih u našem društvu, ukazujući da mladi u Srbiji ne treba da pristaju na ulogu statista  već da treba da budu partneri koji sa starijima razgovaraju i zajedno odlučuju. „Obrazovanjem dete  postaje čovek i postaje građanin, a time postaje osoba koja baštini temeljne vrednosti ljudskih prava - 

solidarnost, empatiju, moralnu ispravnost, čovekoljublje, uvažavanje i prihvatanje različitosti bez čega  nema humanog društva”, rekao je on, ukazujući da obrazovanje mora uvek i svuda biti dostupno  svakome i da mora biti besplatno u svakom segmentu. 

Pomoćnica ministra u Ministarstvu turizma i omladine Ivana Antonijević istakla je značaj neformalnog  obrazovanja i važnu ulogu koje u tom procesu imaju nevladine organizacije. “Pored formalnog,  neformalno obrazovanje daje ‘omoćavanje’ mladim ljudima, omogućava da mladi svoje znanje,  iskustva i svoju u snagu prenesu drugima i da ujedno osveste svoj potencijal”, rekla je ona i dodala da  je resorno ministarstvo tu da čuje, sasluša i vidi na koji način može delovati za mlade kroz institucije.  

Vršilac dužnosti Stalnog koordinatora UN u Srbiji i predstavnik Svetske zdravstvene organizacije Fabio  Skano pohvalio je Srbiju što je usvojila Strategiju za mlade, čiji je krajni cilj po njegovim rečima, da  mladi postanu deo procesa donošenja odluka, dodajući da „znanje predstavlja moć koja mladima daje  alat da budu aktivni članovi društva”. 

Zamenica ambsadora delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva osvrnula se na značaj angažovanja,  osnaživanja i povezivanja mladih kao strateškog fokusa EU. „Ovo je dragocena prilika da čujemo od  mladih njihove ideje o tome kako prilagoditi obrazovni sistem punom ličnom razvoju, poštovanju  ljudskih prava i sloboda, a najvažnije - njihovoj budućnosti“, rekla je Halačeva u svom uvodnom  govoru. 

Nakon svečanog otvaranja, usledili su govori deset mladih ljudi pod nazivom „Mladi drže čas“ na  različite društvene teme: neformalno i formalno obrazovanje, pristup obrazovanju, značaj inkluzivnog  obrazovanja, umetnost i obrazovanje, kvalitet obrazovanja, znakovni jezik u obrazovanju, kao i  kreativni predlozi i inicijative koji bi značajno mogli da unaprede obrazovanje u Srbiji. 

Nakon govora, usledio je razgovor mladih i predstavnika institucija, a potom panel diskusija  Obrazovanje: čemu i kuda“ o tome koje su nam promene u obrazovanju potrebne i koja je uloga  mladih u svemu tome. Na panel diskusiji su učestvovali: Aleksandar Baucal, profesor na Filozofskom  fakultetu u Beogradu, Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, Tatjana 

Matijaš, Nacionalna asocijacija nastavnika Građanskog vaspitanja i saradnika (NAGVIS) i Elizabeta Jagica iz Unije srednjoškolaca Srbije. 

Youth Rights Talks je događaj koji već šestu godinu zaredom mladima pruža prostor da slobodno izraze  svoje stavove o aktuelnim društvenim problemima, da se sagleda i čuje perspektiva mladih, njihovi  pogledi, mišljenja i lične priče. Pod sloganom #NeGaziCveće Youth Rights Talks 2023 je pored mladih iz  čitave Srbije okupio i predstavnike međunarodnih organizacija, akademske zajednice, omladinske  radnike, medije, donosioce odluka i institucije koje se na nivou politika bave pitanjima, izazovima i  budućnošću mladih u Srbiji. 

Organizator događaja je Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija za ljudska  prava u Srbiji. Događaj podržava Evropska unija i Ministarstvo turizma i omladine. Događaj je deo programa  aktivnosti „75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“. 

Kontakt: Milica Mutavdžić, 064/45-98-154 i milica@bgcentar.org.rs


Najnovije