Otkrij arhiva

Ovacije za Pogorelića, dirigenta Markovića i Vojvođanski simfonijski orkestar

Ovacije za Pogorelića, dirigenta Markovića i Vojvođanski simfonijski orkestar

foto: CEBEF  / Belkisa Abdulović

Čuveni pijanista Ivo Pogorelić 18. marta 2024.  održao je koncert sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskim vođstvom Aleksandra Markovića u, do poslednjeg mesta ispunjenoj, Kolarčevoj zadužbini gde su ispraćeni aplauzima i višeminutnim ovacijama.

Koncert je bio rasprodat mesec dana unapred, a  Pogorelić i umetnici iz Novog Sada oduševili su posetioce svojim izvođenjem. Koncert je počeo delom „Islamej: Orijentalna fantazija“ (Milij Balakirjev), a u prvom delu izveden je koncert za klavir i orkestar br. 2 u C molu Sergeja Rahmanjinova, gde je koncertmajstor bio Florin Ilijesku.

U drugom delu koncerta izvedena je simfonijska svita "Šeherezada" Nikolaja Rimskog-Korsakova u čast 180 godina od rođenja ovog kompozitora. Kao solista nastupio je violinista Ilijesku, inače prvi koncertmajstor Simfonijskog orkestra Radio Frankfurta, kome je ovo bio prvi nastup u Beogradu i prvi nastup sa maestrom Pogorelićem.

Koncert je organizovao Centar beogradskih festivala - CEBEF. U publici su bile brojne ugledne ličnosti iz sveta umetnosti, među kojima su bili Rade Radivojević, Vladimir Marković, Mira Adanja-Polak i drugi.

Najnovije