Pokreni se

POZIV MLADIH ISTRAŽIVAČA SRBIJE DA SE POMOGNE BARSKIM KORNJAČAMA: DONIRAJ I TI!

POZIV MLADIH ISTRAŽIVAČA SRBIJE DA SE POMOGNE BARSKIM KORNJAČAMA: DONIRAJ I TI!

foto: Mladi istraživači Srbije

U partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i Specijalnim rezervatom prirode jezero KraljevacMladi istraživači Srbije po prvi put pokreću kampanju prikupljanja sredstava za zaštitu jedne važne životinjske vrste – barske kornjače. Cilj kampanje je podrška istraživanju i zaštiti barskih kornjača na jezeru Kraljevac.

Barska kornjača (Emys orbicularis) je strogo zaštićena vrsta u Srbiji i važna za očuvanje barskih ekosistema. Međutim, ova vrsta se suočava sa ozbiljnim pretnjama i njihova populacija je ugrožena zbog brojnih faktora.

Kroz kampanju „KORNJAČA-SPORNJAČA“ prikupljaju se sredstva za kupovinu GPS uređaja i druge neophodne opreme koju će koristiti istraživači Biološkog fakulteta koji proučavaju barske kornjače na jezeru Kraljevac. 

Rezultati istraživanja će omogućiti da se sazna više o tome koliko se barska kornjača na jezeru Kraljevac suočava s pretnjama kao što su smanjivanje ili zagađenje staništa, nestanak pogodnih mesta za gnežđenje kao i da se utvrdi kolika je smrtnost jedinki prilikom prelaska saobraćajnica.

Da bi se ostvario postavljeni cilj, potrebno je sakupiti 1.010.000 RSD.

Sredstva koja se prikupljaju, potrebna su za:

  • Nabavku 3 seta GPS lokatora, uređaja sa pratećom software i hardware opremom, kojima ćemo pratiti ponašanje i kretanje kornjača: 910.000 RSD

  • Kupovinu opreme (nonius – za merenje, bubnjevi za hvatanje kornjača, akumulator za čamac): 100.000 RSD

Zato je važno da svi što pre pomognu da krenemo u akciju kako bismo zajedno promenili trenutno stanje!

Poseti sajt DONACIJE.RS i saznaj više o kampanji i kako možeš da se uključiš!


Najnovije