Pokreni se arhiva

Još sedam dana do zatvaranja konkursa za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu

Još sedam dana do zatvaranja konkursa za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu

Ostalo je još sedam dana do zatvaranja konkursa za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2019. godinu u četiri kategorije takmičenja. Konkurs za ova prestižna priznanja organizuje Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije, povodom obeležavanja 99. godina od osnivanja institucije.

Takmičenje se organizuje sa ciljem promovisanja kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, održava se pod pokroviteljstvom WIPO-a u kategorijama pronalazača ili grupe pronalazača za patent (WIPO Medal for Inventors), pravnih lica za registrovan industrijski dizajn (WIPO IP Enterprise Trophy), autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka (WIPO Medal for Creativity), i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak (WIPO Schoolchildren’s Trophy).

Zavod sprovodi potrebne aktivnosti na promociji konkursa i WIPO nagrada sa dva glavna cilja. Prvi je da se za učešće na konkursu podstaknu najkreativniji pojedinci i kompanije u Srbiji. Drugi cilj, koji je podjednako važan kao i prvi, odnosi se na poruke koje upućujemo široj javnosti u pogledu mogućnosti koje pruža zaštita intelektualne svojine. Na taj način podstičemo kompanije i pojedince da štite prava intelektualne svojine jer će tako biti uspešniji i sigurniji u tržišnoj utakmici, istakao je Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Prijave za konkurs moguće je slati najkasnije do 18. oktobra 2019. godine, a detaljan opis kriterijuma,  formulari i pravila slanja nalaze se na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu, dostupnog OVDE.

Pored navedenih WIPO nagrada, na osnovu uvida u bazu međunarodno registrovanih žigova, na proslavi dana Zavoda će biti dodeljena i nagrada WIPO Users’ Trophy domaćem pravnom licu sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova tokom 2019. godine.

Ove prestižne nagrade će biti dodeljene na proslavi dana Zavoda 15. novembra 2019. godine.

Zaštita intelektualne svojine ima dugu tradiciju u Srbiji. Njeni počeci potiču još od 20. marta 1883. godine, kada je Kraljevina Srbija bila jedna od svega 11 zemalja potpisnica Pariske konvencije za zaštitu industrijske svojine, koja predstavlja jedan od prvih međunarodnih sporazuma u oblasti intelektualne svojine. Danas ova konvencija, kojom administrira WIPO, okuplja 177 država. Potpisivanjem Pariske konvencije Srbija je bila u obavezi da ustanovi posebnu instituciju nadležnu za zaštitu industrijske svojine. To se desilo 15. novembra 1920. godine, kada je doneta Uredba o zaštiti industrijske svojine kojom je osnovana Uprava za zaštitu industrijske svojine, koja je vremenom prerasla u Zavod za intelektualnu svojinu.

Najnovije