Pokreni se

Pobunjeni čitalački klub prima prve članice

Pobunjeni čitalački klub prima prve članice

Udruženje Pobunjene čitateljke raspisalo je poziv za novi, regionalni onlajn čitalački klub Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115.

 Ovaj klub okupiće čitateljke različitih generacija koje će učestvovati u književnim razgovorima. Na svakom od onlajn druženja članice će se baviti kritičkim čitanjem i proučavanjem savremene književnosti koje pišu istaknute autorke iz regiona i svijeta.

Prijave za učešće otvorene su do 31. marta, a prijavni formular i sve dodatne informacije mogu se pronaći na sajtu Bookvica.net.
Poziv je regionalan i uključuje učesnice mlađe (od 15 do 25 godina), srednje (od 25 do 45)  i starije generacije (45+), koje govore bhsc jezikom.

Jedan od naših ciljeva od samog početka jeste skretanje pažnje na savremene autorke različitih generacija. Upravo zbog toga na čitalačkim radionicama posvetićemo se romanima savremenih regionalnih autorki poput Rumene Bužarovske, Lane Bastašić i Lejle Kalamujić, kao i globalno poznatih autorki poput Elene Ferante, Lusije Berlin ili Margaret Atvud. Za sve učesnice obezbeđeni su besplatni primerci knjiga koje ćemo zajedno čitati u okviru klubova, objašnjava književna kritičarka Milica Ulemek iz Pobunjenih čitateljki.

Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115 trajaće od aprila do novembra i podeljen je u dva dela. Prvi predstavlja onlajn radionice koje će se održavati dva puta mesečno od aprila do polovine jula, na kojma će se polaznice podsticati da kritički čitaju i promišljaju o popularnoj književnosti, kao i temeljnim teorijskim i kritičkim pristupima književnosti.

Ovom inicijativom želimo da doprinesemo formiranju i razvoju prostora, radi dalje promocije ženskog stvaralaštva, jačanja solidarnosti i konačno, da bi se kroz razgovor o književnosti progovorilo o izazovima sa kojima se nose žene različitih životnih iskustava, bilo u odnosu na godište, mesto prebivališta, seksualnost, poreklo, sposobnosti ili njihove potrebe, navodi Nađa Bobičić, književna kritičarka i članica Pobunjenih čitateljki.

Književno druženje potom će biti nastavljeno tokom jeseni, od septembra do novembra, kada će sa zainteresovanim čitateljkama biti produciran regionalni podkast o pročitanim knjigama. Ovi razgovori biće objavljeni na sajtu Bookvica.net, ali i na digitalnim platformama kao što su Mixcloud i Youtube.

Na ovaj način učesnice čitalačkih klubova dobiće priliku da i njihov glas odjekne onlajn univerzumom, te da svoja lična i lokalna iskustva povežu sa pročitanim delima, ali i sa iskustvima drugih čitateljki.

Projekat Pobunjeno čitam: za sve od 15 do 115 realizuje Udruženje Pobunjene čitateljke u okviru projekta Aktivne zajednice koji finansira fondacija Trag.

Najnovije