Pokreni se

Poziv za mlade: „Nedelja antifa razgovora”

Poziv za mlade: „Nedelja antifa razgovora”

Ako želiš da saznaš više o Drugom svetskom ratu, antifašizmu i sponama između kulture sećanja i politike nako ratova na ovim prostorima, prijavi se za učešće na programu „Nedelja antifa razgovora”, koji se organizuje od 22. do 26. avgusta 2022. godine u hibridnom formatu

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) poziva studente/kinje da se prijave za učešće na programu „Nedelja antifa razgovora”, koji se organizuje od 22. do 26. avgusta 2022. godine. Tokom „Nedelje antifa razgovora” studenti/kinje imaće priliku da sa stručnjacima i stručnjakinjama razgovaraju o politikama sećanja na Drugi svetski rat, istorijskom revizionizmu, kao i o ulozi feminizma u izgradnji mira i antiratnom pokretu. Dva predavanja održaće se preko Zoom platforme, dok će jedno biti uživo u Beogradu. 

Relativizacija i urušavanje antifašističkog nasleđa traje od ratnog raspada Jugoslavije, a poslednji primer ovoga predstavlja nedavna nepravosnažna presuda suda u Valjevu kojom se pravno rehabilituje Nikola Kalabić. 

Prošlost, odnosno slika o prošlosti koju gradimo, utiče na našu sadašnjost i budućnost, jer nas ono što pamtimo određuje u velikoj meri. Ako želimo društvo koje vrednuje mir, važno je da podsećamo na antifašističke vrednosti, da govorimo o istorijskim činjenicama i ukazujemo na zloupotrebu istorije. 

Pozivamo te da se prijaviš i prisustvuješ nekom od, ili svim predavanjima koja će biti deo ovogodišnje “Nedelje antifa razgovora”:

  1. „Uloga feminizma u izgradnji mira”, koje će održati doktorantkinja na Univerzitetu umetnosti u Beogradu , teoretičarka, direktorka Centra za Biopolitičku edukaciju, omladinska radnica i feministička aktivistkinja Marija Ratković. Predavanje će se održati 22.avgusta, od 14:00 do 15:30, na platformi Zoom.
  2. „Politike sećanja na Drugi svetski rat u Srbiji nakon raspada Jugoslavije” održaće docentkinja na Univerzitetu u Beču, istoričarka i koordinatorka Memory Activism programa u Fondu za humanitarno pravo, Jelena Đureinović. Predavanje će se održati 23.avgusta, od 15:00 do 16:30, na platformi Zoom.
  3. „Ratni zločini snaga kolaboracije u Srbiji (1941-1944)” koje će održati istoričarka, Olga Manojlović Pintar. Predavanje će biti održano u Endžio habu (Dobračina 4), 26.avgusta sa početkom u 14:00.

Rok za slanje prijava je 19. avgust do 15h, a prijava se vrši popunjavanjem onlajn formulara koji možeš pronaći ovde

Nedelja antifa razgovora” deo je regionalnog projekta Interkulturalni dijalog za zajedničke narative o prošlosti i pomirenju” koji zajednički sprovode Inicijativa mladih za ljudska prava u Crnoj Gori, Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini i Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji uz podršku Fonda za Zapadni Balkan (WBF) i EU.

Najnovije