Projekti za mlade

Šampioni planete Zemlje 2020. godine

Šampioni planete Zemlje 2020. godine

Ministarstvo zaštite životne sredine otvorilo je prijavu za najprestižniju nagradu koju dodeljuje Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UN Environment) Šampioni planete Zemlje 2020. godine.

Svake godine, pojedincima, udruženjima i organizacijama koje su ostvarile izuzetan doprinos u oblasti životne sredine, dodeljuje se ovo priznanje i to u četiri kategorije:

  • Političko liderstvo
  • Inspiracija i akcija
  • Preduzetnička vizija
  • Nauka i inovacije

Cilj dodele pomenute nagrade je da se prepozna i prizna doprinos izvanrednih lidera iz vladinog, nevladinog i privatnog sektora, čije su akcije imale pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Proces prijave (nominacije) kandidata za dodelu nagrade za 2020. godinu otvoren je za javnost od 20. januara 2020. godine i trajaće do 20. marta 2020. godine.
Kriterijumi za odabir su:

  • Uticaj – da li su aktivnosti osobe nominovane za nagradu doprinele ciljevima zaštite, obnove i očuvanja životne sredine ili ispoljile znatan potencijal za repliciranje i skaliranje?
  • Novina – da li je kandidat postigao nešto novo i inovativno?
  • Snaga i priča – koliko je ubedljiva i inspirativna priča vezana za kandidata?

U martu će tim Programa UN za životnu sredinu (UNEP) vršiti evaluaciju, a u maju se biraju laureati. Globalni žiri sastavljen je od pojedinaca visokog profila iz različitih agencija UN-a i međunarodnih organizacija i razmatra uži izbor kandidata i pobednike u svakoj od navedenih kategorija. Njihova odluka je konačna.
U oktobru se proglašavaju se laureati. Dobitnicima nagrade se uručuju priznanja za ostvarena dostignuća na gala ceremoniji. Laureatima će nagrade biti uručene na ceremoniji koja će se organizovati krajem godine. 

O procesu selekcije

Svake godine, Šampioni se biraju iz reda stotina kandidata na globalnom nivou, koji su predloženi u toku javnog procesa prijave potencijalnih kandidata za pomenutu nagradu. Po prijavi kandidata, UNEP otpočinje istraživanje i izrađuje detaljan profil svakog kandidata na osnovu njegovih/njenih dostignuća i kvalifikacija.

Za sva dodatna pitanja i informacije, možeš kontaktirati Vršioca dužnosti direktora komunikacija Danijela Kunija na: Daniel.cooney@un.org.

Fotografija je preuzeta odavde.

Najnovije