Projekti za mlade

Nemamo plan(etu) B

Nemamo plan(etu) B

Naš svet, naša pravila je udruženje mladih koje postoji dve godine i iza sebe ima uspešno realizovane mnoge projekte i akcije. Oblasti rada, između ostalih su i ekologija i zaštita životne sredine i rad na programima sa decom i mladima.

Udruženje realizuje projekat Nemamo plan(etu) B od početka juna do kraja avgusta 2020. godine. Projekat se realizuje u okviru projekta Podrška građanskom aktivizmu u zajednici koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji sprovode British Council i Trag fondacija.

Cilj ovog projekta je edukacija 100 mladih, uzrasta od 12 do 19 godina, o značaju zdrave životne sredine i podizanje nivoa informisanosti o problemu divljih deponija u Vranju, takva da stečeno znanje može biti praktično primenjeno u borbi za smanjenje divljih deponija u Vranju kroz konkretne akcije čišćenja divljih deponija. Pored toga, tema seminara je i građanski aktivizam, tako da će učenici biti edukovani i o toj temi, a cilj je osnažiti mlade i pripremiti ih da kao budući aktivni građani podjednako participiraju u donošenju odluka i rešavanju problema lokalne zajednice.

Projekat je ekološko-edukativnog karaktera i glavne aktivnosti u sklopu projekta su pet četvorodnevna seminara, koji su namenjeni učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i istovremene akcije čišćenja pet lokacija ugradu. Seminari su osmišljeni tako da se sastoje od teorijskog dela (značaj zdrave životne sredine i problem divljih deponija) koji su pripremili lično diplomirani profesori biologije stručni na polju ekologije, dok je drugi deo seminara predviđen za osnaživanje i mobilisanje učesnika u aktivističke timove na jedan od popularnijih načina edukacije, dakle kroz treninge, koje će voditi obučeni vršnjački edukatori.

Ukoliko imaš između 12 do 19 godina, prijavi se i učestvuj na seminarima o građanskom aktivizmu i zaštiti životne sredine. Prijave su otvorene do 30. juna 2020. godine, a možeš se prijaviti ovde. Biće selektovano 100 učesnika, koji će biti raspoređeni u pet grupa. 

Šta dobijaš?

  • Sertifikat kao potvrdu od strane organizacije i donatara;
  • Novostečeno ili unapređeno osnovno znanje o sve popularnijim temama društva, poput građanskog aktivizma i zaštite životne sredine;
  • Osnaživanje i upoznavanje sa radom i funkcionisanjem poslovnog i društvenog sistema;
  • Razvijeniju solidarnost i humane vrednosti;
  • Iskustvo, poznanstva i prijatelje;
  • Razvijanje sposobnosti rada u tim /grupi i takmičarskog duha;
  • Mogućnost za prepoznavanje ličnih afiniteta i potencijalne profesionalne orijentacije;
  • Priliku za rad sa stručnim mentorima i vršnjačkim edukatorima sa seminara.

Ukoliko imaš neki pitanja, piši na imejl: office@nsnp.org.rs

Najnovije