Projekti za mlade

Can You Breathe?

Can You Breathe?

MikroFAF i u 2020. godini nastavlja tradiciju povezivanja, promocije i upoznavanja autora uradi sam i nezavisne produkcije. Ponovo otvara prostor za sve koje interesuje film, a naročito one koji stvaraju u ograničenim uslovima. Kroz raznovrsne programe promovisaće umetničke slobode, fokusirajući se na amaterizam, nezavisnost, gerilski film, art brut, low-fi, eksperimentalne forme i samoorganizovanost u stvaralaštvu.

Jedanaesto izdanje međunarodnog festivala uradi sam i nezavisnog kratkog filma održaće se u novembru u Muzeju jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Moto ovogodišnjeg MikroFAF-a je Can You Breathe? kojim želi da se skrene pažnja na globalne društveno-političke nemire i previranja koji su svojim negativnim posledicama i teškim izazovima obeleželi 2020. godinu.

Ovakve promene, nezapamćene za mnoge generacije, onemogućavaju slobodno kretanje, rad, izražavanje, opstanak umetnosti, uobičajeni socijalni život i disanje. Zato se posebna takmičarska kategorija posvećuje filmovima koji se bave posledicama pandemije, eskalacije rasizma u SAD, jačanja desnice u Evropi, ugrožavanja opstanka umetnosti i umetnika, gušenja medijskih i ličnih sloboda, ekonomskih turbulencija itd. Kao rezultat svih ovih fenomena, 2020. godina nam je donela dramatična sputavanja fizičke slobode i ugrožavanja mentalnog zdravlja. Ishodi svega ovoga mogu podstaći i na pozitivne akcije, u smislu jačanja solidarnosti, udruživanja oko rešavanja problema zajednice, pobune protiv diskriminacije i zloupotreba moći.

Promisli o ovim temama i kroz film pokreni pitanja o nekima od njih, čime ćeš doprineti uspešnom održavanju MikroFAF 2020.

Kategorije za koje možeš prijaviti voje filmove

  • Kratki uradi sam film 
    Odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i sl.) nastale bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije;
  • Nezavisni kratki film 
    Podrazumeva filmove koji ne odgovaraju uradi sam kriterijumima, ali su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.
  • Can You Breathe?
    Fokus ove kategorije je na filmovima koji oslikavaju ili preispituju globalne potrese u prvoj polovini 2020. godine. Inspirisana je brutalnim činom rasizma policije i posledičnim globalnim antirasističkim protestima, a odnosi se na sve tegobe sa kojima se čovečanstvo suočilo poslednjih meseci. Svetska pandemija i njene fizičke, socijalne i mentalne posledice, udružili su se sa ksenofobijom i rasizmom protiv čovekove i umetnikove slobode. Ove okolnosti mogu da rezultiraju otuđivanjem, strahom i siromaštvom. Ali mogu i podstaći na buđenje zajednice u borbi za vraćanje vrednosti ljudskog života i ukidanje veštačkih podela. Z
  • Juniorski film 
    Kategorija namenjena filmovima mladih autora, koji u momentu kreiranja svog filma nisu imali više od 18 godina.

 

 

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republika Srbije, a organizuje ga Satibara iz Beograda.

Tekst i fotografija preuzeti su sa ovog sajta. 

Najnovije