Projekti za mlade

Konkurs - Spasimo putopis

Konkurs - Spasimo putopis

Klub putnika objavio je Regionalni nagradni konkurs Spasimo putopis za 2020. godinu. Ideja, ciljevi i propozicije isti su kao prošle godine, a nagrađene priče iz 2019, kao i neke od pohvaljenih, možeš pronaći ovde

Ideja

Kada je Marko Polo u 13. veku opisao Peking, njegova čitalačka publika uglavnom nije imala načina da tamo ode. Zato su njegovi putopisi imali smisao i funkciju. Danas u Peking možeš otići na mnogo načina - avionom ili vozom, sam ili u društvu, samostalno ili preko agencije. Na internetu možeš pronaći bezbroj fotki Zabranjenog grada, Sahare, Ognjene zemlje, ili polarne svetlosti. U visokoj rezoluciji, iz svih uglova, snimljenih pomoću dronova i druge napredne opreme.

Satelitske mape, milijarde fotografija, dokumentarci o svim mogućim kulturama i fenomenima, onlajn arhive naučnih radova, digitalizovani muzeji, galerije i biblioteke – sve je lako dostupno i najvećim delom besplatno. Lakoća putovanja i dostupnost informacija učinili su putopisanje suvišnim. Putopis je postao, u sasvim bukvalnom smislu, tehnološki višak.

Klasičan reportažni putopis je na izdisaju. Valjalo bi smisliti nešto novo. Nove načine za razmišljanje, razgovaranje i pisanje o putovanjima, a samim tim i o svetu, o sebi u svetu i o svetu u sebi.

Cilj ovog konkursa je da se istraži šta bi sve putopis mogao biti i postati, ali pre svega da se podstaknu ljudi na razmišljanje, otkrivanje i stvaranje, na radoznalost i igru.

Kakvi se putopisi traže

Putopis se ne smatra pravim književnim žanrom jer predstavlja samo okvir u koji možeš strpati manje više bilo šta, od geološke studije do ljubavne priče. Upravo se to od tebe i traži! Upotrebi putovanje kao najširi mogući okvir, izgovor za stvaranje, polaznu tačku da ispričaš svoje priče.

Traže se putopisi koji su drugačiji, smeliji, eksperimentalniji, koji zalaze u fikciju, poeziju, etnologiju, antropologiju, esejistiku, ilustraciju i strip. Svejedno je da li si putovao/la autostopom ili išao/la na poslovni put i hoćeš li poslati svoj putopis u formi SF priče ili poeme u epskom desetercu. Neka bude drugačije, i neka bude tvoje. 

Tehnikalije

1) Svaki autor ima pravo da pošalje najviše tri priče. Nema minimalne ni maksimalne dužine. Putopisi moraju biti na nekoj varijanti sr-hr-bh-cg jezika.

2) Prednost imaju radovi nastali radi ovog konkursa. Naznači da li je putopis ranije objavljivan.

3) Nemoj slati fotografije.

4) Nemoj slati tekstove koji se očigledno ne uklapaju u propozicije ovog konkursa (neobjavljene romane itd).

5) Žiri sačinjava uredništvo Kluba putnika. Žiri zadržava pravo da ne proglasi pobednika, ili da proglasi samo prvo, samo drugo ili samo treće mesto.

6) Rezultati će biti objavljeni 15. marta 2020. godine

7) Radove pošalji na adresu klubputnika.kontakt@gmail.com, u poruci naslovljenoj Konkurs 2020.

8) Za dodatna pitanja, tu je odgovarajuća forumska tema.

9) Rok za slanje radova je 15. februar 2020. godine

Nagrade

Prva nagrada iznosi 200 evraDruga nagrada iznosi 100 evra, a treća nagrada 50 evra.

Neke od priča koje uđu u užu selekciju biće objavljene na sajtu Kluba putnika, uz dozvolu autora.

Postoji mogućnost da najbolji radovi budu uključeni u neku od budućih štampanih antologija.

Tekst i fotografija preuzeti su sa ovog sajta.

Najnovije