Projekti za mlade

Učestvuj u izradi Regionalne ekološke povelje mladih

Učestvuj u izradi Regionalne ekološke povelje mladih

Dolaziš iz Svilajnca, Pljevalja, Obilića ili Tuzle? Studiraš, ali uz to želiš i da preduzmeš aktivniju ulogu u svojoj zajednici i učiniš je zdravijim mestom za život? 


Evropski pokret u Srbiji (EPUS) u saradnji sa partnerima, Centrom za Ekologiju i Energiju (Tuzla), Institutom D4D (Priština) i ALFA Centrom (Nikšić) sprovodi projekat pod nazivom Regionalna ekološka povelja mladih, sufinansiran od strane Fonda za Zapadni Balkan (The Western Balkans Fund).

EPUS želi da osnaži studentkinje/studente iz manje razvijenih područja, sa visokim emisijama gasova sa efektom staklene baste, na Zapadnom Balkanu da preduzmu aktivniju ulogu u svojim lokalnim zajednicama u kontekstu pravedne tranzicije ka proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i smanjenja gasova sa efetom staklene bašte, da zagovaraju za ambiciozniji program među donosiocima odluka na Zapadnom Balkanu, ali i da podignu svest mladih o bitnosti ove teme.

Odabraće 16 studenata/kinja (po četiri iz Srbije, BiH, Crne Gore i Kosova*), koji će učestvovati na trening seminaru, doprineti izradi online platforme i Regionalne ekološke povelje mladih, u okviru kojih će kreatorima politika biti predstavljene konkretne mere za postavljanje ambicioznijih programa za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte, ali i njihovu primenu u praksi.

Kriterijumi za prijavu

  • status studenta/kinje;
  • relevantno obrazovno i profesionalno iskustvo (formalno, neformalne edukacije, volontiranje, profesionalne prakse);
  • interesovanje za učešće u projektnim aktivnostima;
  • poznavanje engleskog jezika;
  • prednost će imati studenti/kinje koji dolaze iz sledećih gradova: Svilajinac, Pljevlja, Obilić, Tuzla, kao i oni koji su na studijama iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Ostale prijave biće razmatrane samo ukoliko mesta ne budu popunjena.

Način prijave

Svi zainteresovani bi trebalo da pošalju kratak video snimak (minut do dva) u kome će predstaviti sebe, svoje dosadašnje iskustvo i veštine, kao i lokalni ekološki problem svoje životne sredine. Snimak slati u ZIP format ili putem platforme WeTransfer. Nije potrebno slati dodatne dokumente (CV, motivaciono pismo). Snimak je potrebno dostaviti na imejl adresu:

Poziv je otvoren do 21. oktobra 2020. godine.

Online intervjue sa kandidatima obaviće tim eksperata, u periodu 26-28. oktobar 2020. godine, a konačna lista biće objavljena najkasnije do 29. oktobra 2020. godine.

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezlucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Tekst i fotografija preuzeti su odavde. 

Najnovije