Projekti za mlade

Prijavi se za CINS školu istraživačkog novinarstva

Prijavi se za CINS školu istraživačkog novinarstva

Ukoliko živiš na teritoriji Srbije, student/inja si završnih godina novinarstva ili si tek na početku novinarske karijere, a imaš motivaciju da učiš i proširuješ svoja znanja u oblasti istraživačkog novinarstva, prijavi se na CINS-ovu školu.


Centar za istraživačko novinarstvo Srbija (CINS) organizuje besplatnu školu istraživačkog novinarstva. Nakon obuke najuspešniji polaznici će uz pomoć mentora, iskusnih novinara, imati priliku da rade na svojim istraživačkim člancima. Dve najbolje priče će biti nagrađene.

Obuku organizujeu uživo u Beogradu od 22. do 26. marta 2021. godine. Tokom petodnevnog praktičnog treninga izabrani polaznici će od redakcije CINS-a naučiti:

  • šta jeste, a šta nije istraživačko novinarstvo;
  • kako da pronađu izvore informacija;
  • dobre tehnike intervjuisanja sagovornika;
  • kako da bezbedno komuniciraju;
  • koje baze podataka mogu da koriste u radu i kako;
  • kako da traže informacije od nadležnih;
  • na koji način kroz interaktivne grafike i video formate da približe čitaocima svoje priče;
  • kako da budu sigurni da su im tekstovi otporni na metke (provera činjenica).

Istraživači iz redakcije CINS-a mnogo puta su nagrađivani za svoj rad. Dobili su i evropskog Pulicera, odnosno European Press Prize za seriju tekstova o tretmanu korupcije u Srbiji i vezama fudbala, politike i kriminala, kao i brojne druge nagrade i priznanja.

Od učesnika se očekuje da budu aktivni sve vreme trajanja obuke. Nakon obuke polaznici će sa mentorima iz CINS-a raditi na pričama do septembra, kada će priče koje budu zadovoljavale CINS-ove standarde biti objavljene na CINS-ovom sajtu i/ili u medijima u kojima rade polaznici. Polaznici škole dobiće sertifikate o završenoj obuci, a najbolje priče će biti nagrađene.

Kako da se prijaviš?

Škola je dostupna svim novinarkama i novinarima (a posebno se podstiču prijave onih koji su na početku novinarske karijere), kao i studentkinjama i studentima sa izraženom motivacijom za bavljenje istraživačkim novinarstvom (prioritet imaju studenti završnih godina studija i oni na master studijama). Uslov je da prijavljeni novinari i novinarke rade ili studiraju na teritoriji Srbije, ili izveštavaju o domaćim temama.

Da bi se prijavio/la pošalji CV i popunjen formular na: office@cins.rs do 10. marta do 23:59  časova, a imejl naslovi: Prijava za CINS Školu, <IME> <PREZIME>

U formularu treba da odgovoriš na postavljena pitanja, ali i da objasniš na koji način će ti ovaj trening koristiti u radu ili karijeri, odnosno šta te motiviše da se prijaviš.

Za sva pitanja i eventualne nejasnoće piši na: office@cins.rs 

Svi prijavljeni će do 17. marta biti obavešteni da li su izabrani za polaznike škole.

Tekst i fotografija preuzeti su odavde

Najnovije