Projekti za mlade

Poziv za srednjoškolce: Budi deo multimedijalnog projekta „Svetlost svitaca”

Poziv za srednjoškolce: Budi deo multimedijalnog projekta „Svetlost svitaca”

Ovog leta postani deo projekta koji ima za cilj da mladima ukaže na jednu od lokacija Holokausta u Evropi – Staro Sajmište i istakne značaj kulture sećanja. Filmski festival Slobodna zona poziva te da postaneš deo projekta Svetlost svitaca.

Na osamdesetu godišnjicu od osnivanja logora Staro Sajmište, šesnaest srednjoškolaca će imati šansu da zajedno sa istoričarima i umetnicama iz Srbije i Nemačke, kroz radionice osmisli i kreira novi multimedijalni sadržaj koji će biti integrisan u mobilnu aplikaciju i virtuelnu turu kroz Staro Sajmište.

U okviru pet radionica (edukativne/istorijske, pozorišne/dramske, video radionice, radionice performansa i radionice svetlosnih instalacija) polaznici/ce će zajedno sa istoričarima i četiri umetnice iz Nemačke i Srbije (Susanne Chrudina, Branka Pavlović, Elana Katz, Milica Komlenić - Vukić) u malim grupama učestvovati u brojnim aktivnostima. Oni će osmišljavati, snimati i montirati audio-vizuelne kolaže, pisati tekstove, igrati dramske scene, izvoditi performanse i projektovati svetlosne instalacije i intervencije u prostoru i kroz njih rekonstruisati istoriju Starog Sajmišta kao mesta stradanja, ali i mesta sećanja i nade za budućnost.

Radovi polaznika/ca će u formi multimedijalne šetnje biti dostupni učenicama i učenicima širom Srbije i njihovim nastavnicima i profesorima a budući posetioci će putem aplikacije moći da vide, upoznaju i dožive tragičnu prošlost Starog Sajmišta iz perspektive mladih ljudi ovde i sada.

Preduslovi za učešće u programu su da ideš u srednju školu, da želiš da upoznaš svoje vršnjake sličnih interesovanja iz Srbije, kao i da dobro poznaješ engleski jezik. Za učešće u projektu će ti biti potrebna i potpisana saglasnost roditelja.

Prijave su otvorene do 21. maja na sajtu Slobodne zone. Za sve dodatne informacije možeš da pošalješ mejl na adresu coordinator@freezonebelgrade.com.

Projekat Svetlost svitaca realizuje Filmski festival Slobodna zona uz podršku Fondacije Sećanje, odgovornost, budućnost (EVZ) i saradnju Fondacije Fond B92 (program Slobodna zona junior), Centra za primenjenu istoriju, Udruženja za društvenu istoriju - Euroclio, nezavisne pozorišne trupe Spreeagenten iz Berlina i Centre für Digitale Systeme sa Freie Universität Berlin, u periodu od 1. aprila 2021. do 1. januara 2022. 

Najnovije