Projekti za mlade

Poboljšati sistemsku podršku

Poboljšati sistemsku podršku

Ponekad se profesori pozivaju na autorska prava kada im se traži literatura u elekronskoj formi, ali uglavnom je daju kada slep ili slabovid student objasni da mu je potrebna da bi posredstvom softvera tekst mogao da pretvori u glas, rekla je FoNetu studentkinja Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu Danica Cvetković.

“Profesori se trude da budu senzibilisani, da prilagode program i da atmosferu prilagode najbolje što mogu", istakla je Cvetković.

Mnogi profesori, međutim, ne znaju na koji način bi to bilo najbolje, pa onda krenu pogrešnim koracima ili to učine ne konsultujući se sa osobom sa hendikepom i onda to na kraju, u nekim slučajevima, ne ispadne kako treba, ukazala je Cvetković.

Prema njenim rečima, nedostatak literature u elektronskoj formi samo je jedna od barijera u obrazovanju osoba sa hendikepom.

Poseban problem pravi i nepripremljenost profesora da prilagode svoj program, ali i nepristupačnost objekata, poput ulaza u obrazovnu ustanovu, naglasila je Cvetković.

Ona tvrdi da ponekad i sami roditelji mogu biti barijera mladima prilikom obrazovanja, kada smatraju da je to za njih previše komplikovano ili se plaše da puste svoje dete, misleći da neće moći da se zaposli sa željenim fakultetom.

Cvetković objašnjava da na fakultet ide ili sa nekim ili sama koristeći štap, dok beleške uglavnom hvata laptopu.

Tako i piše testove kada su u pitanju neka esejska pitanja, a kada su pitanja zatvorenog tipa onda joj neko zapisuje odgovore i čita pitanja.

Prema njenim rečima, do sada nije imala problem da se integriše u sredinu i ima dosta prijatelja sa kojima se druži.

Ipak, kako kaže, to zavisi od mnogo faktora, poput okruženja, toga kako se profesori i nastavnici postave još od nižih razreda, kasnije kolega na fakultetu i samih osoba sa hendikepom.

“Da bi se osoba sa hendikepom u druženju osetila poželjno, potrebno je da je ljudi prihvate kao običnu osobu, jer u suštini to i jeste, ali joj je potreban neki vid podrške”, naglasila je Cvetković.

Ona misli da je potrebno poboljšati sistemsku podršku, jer je mnogim osobama sa hendikepom potreban asistent, a do njih se teško dolazi.

Navodi da bi bilo poželjno i da sva literatura bude u elektronskoj formi, ali da je potrebno i da se profesori bolje prilagode osobama sa hendikepom, posebno kada im je nepristupačan neki deo predmeta.

Video možeš pogledati na linku.

Najnovije