Razmene

Prijavi se za razmenu mladih u okviru projekta Kultura dijaloga

Prijavi se za razmenu mladih u okviru projekta Kultura dijaloga

Krovna organizacija mladih Srbije i Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine pozivaju najmlađe mlade, uzrasta od 15 do 20 godina, da se prijave i učestvuju u realizaciji razmene mladih iz Srbije i Bosne i Hercegovine i obuke Moj svet zavisi od nas

Organizatori veruju da mladi nisu ukras već aktivni građani i građanke i zato žele da baš ti budeš deo njihovog novog tima od 24 mladih aktivista i aktivistkinja iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su spremni da razvijaju svoja znanja i veštine kako bi od svog lokalnog okruženja stvorili bolje mesto za sebe i svoje vršnjake.

Šta to konkretno dobijaš ako učestvuješ u ovoj razmeni i obuci?

  • Pre svega, imaćeš priliku da upoznaš druge inspirativne mlade ljude, da razgovaraš i da se družiš sa svojim vršnjacima iz različitih zajednica iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Cilj je da kroz radionice, kreativne metode i druženje naučiš kako da realizuješ svoje ideje.
  • Drugo, naučićeš šta je to aktivizam i koji oblici aktivizma postoje, kako da prepoznaješ probleme različitih grupa mladih, koji su ključni akteri u tvojoj zajednici koji rade na poboljšanju položaja mladih u najrazličitijim oblastima. Imaćeš priliku i da neposredno obiđeš najuspešnije lokalne omladinske zajednice u Srbiji i Bosni i Hercegovini.
  • Saznaćeš iz prve ruke i koji su to načini za rešavanje problema na koja ti možeš uticati, jer će u određenim delovima obuke sa tobom raditi i donosioci odluka iz različitih lokalnih zajednica. Uz njihovo mentorstvo moći ćeš kasnije da doprineseš svojoj lokalnoj zajednici, pokreneš društvene promene i postaneš pravi mladi heroj/ka.

Cilj projekta je povezati mlade koji su motivisani da budu nosioci promena i mladi lideri/ke u svom okruženju. Znaš kome možeš da se obratiš kako bi realizovao/la super ideju obnove školskog igrališta ili kako bi organizovao ekološku akciju u svom gradu. Različite grupe mladih imaju različite potrebe i navike, ali je baš u toj različitosti lepota i šansa za tvoj lični i razvoj društva.

Kada se razmena organizuje i na koji način će se program realizovati?

Razmena Moj svet zavisi od nas održaće se u periodu od 5. do 16. avgusta 2020. godine i organizovaće se na više mesta kako bi se neposredno upoznao/la sa što više lokalnih zajednica i mladima iz njih:

  • I deo obuke od 5. do 10. avgusta u Vrnjačkoj Banji;
  • U jednom danu, 10. avgusta organizovaće se Studijska poseta lokalnim zajednicama koje su dobar primer omladinskog aktivizma;
  • II deo obuke, od 10. do 16. avgusta u Tuzli.

Učesnici/e će na različite lokacije putovati organizovanim prevozom.

Najvažnije je da se, sprovodeći ovu aktivnost, ne dovede u rizik zdravlje učesnica/ka, trenerskog tima, kao i zaposlenih, te će se preduzeti sve preporučene mere zaštite kako bi se održala obuku u bezbednim uslovima. Ukoliko dođe do pooštravanja mera država usled pandemije virusa Covid-19 koje onemogućavaju organizaciju fizičke razmene, organizatori će održati obuku preko onlajn platformi.

Ko je taj novi tim mladih?

Za učešće možeš da se prijaviš ako si mlada osoba i nisi još uvek napunio/la 21 godinu. Ukoliko nemaš mnogo volonterskog iskustva i nisi do sada radio/la ništa slično, ne brini i slobodno se prijavi. Važna je tvoja motivacija i želja da učiš i razvijaš sebe i svoju lokalnu zajednicu. Prijavi se i ukoliko nisi imao prilike da u prethodnom periodu putuješ i ukoliko pripadaš osetljivim grupama mladih. Za učešće mlađih od 18 godina biće neophodna saglasnost roditelja ili staratelja, na obrascu koji će se dostaviti naknadno selektovanim učesnicima/ama.

Kako da se prijaviš?

Dovoljno je samo da popuniš formular koji se nalazi ovde. Prijave traju do 26. jula 2020. godine. 

Učešće na ovom događaju je besplatno, a sve troškove, uključujući prevoz, smeštaj, hranu i radioničarski materijal tokom trajanja treninga pokrivaju organizatori.

Ukoliko imaš dodatnih pitanja, piši na imejl: anja.jokic@koms.rs

Krovna organizacija mladih Srbije i Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine sprovode projekat Kultura dijaloga u okviru Zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).​

Tekst i fotografija preuzeti su odavde

Najnovije