Svetski dan prava deteta

Danas 20.11. obeležava se Svetski dan prava deteta.

Ali, ko smo zapravo mi deca?

Zakonski gledano, decom se smatraju osobe do osamnaest godina. Prvobitno su se dečja prava nalazila u okviru „Opšte povelje ljudskih prava“ iz 1948. god. sa naznačenim delom o dečijim pravima, gde se govori da sva deca, bračna i vanbračna, uživaju istu socijalnu i zdravstvenu zaštitu. U periodu trajanja "Opšte povelje o ljudskim pravima" preko 2 miliona dece tokom poslednjih deset godina poginulo je u ratovima, 10 miliona dece iz celog sveta ima teško psihičko oštećenje nastalo kao posledica ratova. Dok čak 30 miliona dece živi u ratnim područjima!

Da bi se zaštitila prava deteta 20. 11. 1959. god. donesena je „Povelja  o pravima deteta“, a taj dan se od tada obeležava kao „Dan prava deteta“. U uvodnom delu povelje stoji rečenica: "Čovečanstvo duguje deci najbolje što ima."

Godine 1979. podnesen je predlog da se povelja proširi i postane međunarodno-pravno obavezujuća. Tek 1989. god. donesena je „Konvencija o pravima  deteta sa 54 člana od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ovu konvenciju je do sada potpisalo preko 180 zemalja, a ona predstavlja najviše puta usvojen  dokument o ljudskim pravima.

Jedna od važnijih prava deteta navedena u Konvenciji su:                                                                            

- pravo na lični razvoj;

- pravo na poštovanje njihovih stavova  i stalno poštovanje njihovih najboljih interesa;

- pravo na ime i nacionalnost;

- pravo slobodu izražavanja;

- pravo na život u porodičnom okruženju ili alternativnom staranju i na kontakt sa oba roditelja kad god je to moguće;

- pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, uključujući  prava dece sa invaliditetom;

- pravo na obrazovanje;

- pravo na slobodno vreme, kulturu i umetnost;

- pravo na posebnu zaštitu izbegle dece, dece u sistemu domova  za  maloletnike, dece lišene slobode i dece koja trpe ekonomsku, seksualnu   eksploataciju ili druge oblike eksploatacije.

Ban  Ki - moon  je prvi  generalni sekretar Ujedinjenih nacija koji je obrazovanje stavio na prvo mesto, tako što je pokrenuo novu inicijativu pod imenom "Obrazovanje na prvom mestu". Budući da je ovo jedno od osnovnih prava deteta, svuda u svetu se posebna pažnja usmerava na kvalitet i dostupnost obrazovanja, pa tako i kod nas u Srbiji.

Svetski dan prava deteta obeležava se brojnim manifestacijama u kojima su deca priredila bogat kulturni program koji se sastoji od folklora, izložbi, recitacija.

Ako se osećaš kao dete i jesi dete i dalje, slavi ovaj dan i zahtevaj svoja prava!

Autorka: Mima Ryan

Fotografija je preuzeta sa ovog sajta.