10 nezaobilaznih mesta u Beogradu

Sva mesta su podjednako vredna obilaska, nevezano za broj pod kojim sam ih navela.

  1. The Rolling Barrel pub – nalazi se u Knjeginje Ljubice broj 26. Ovaj pab je definitivno i za dnevne i za večernje posete. Preko dana možete da popijete kafu ili toplu čokoladu sa dodatkom maršmeloua, a usput i da zaigrate koju partiju Ne ljuti se čoveče. Petkom i subotom uveče se organizuju rok svirke, tu se već možete opustiti uz pivo ili neki koktel po povoljnim cenama. 

  2. Kinoteke u Beogradu – Pored sjajnih filmova i muzeja jugoslovenske kinematografije, naše kinoteke imaju i dušu. U toku je FAF, festival autorskog filma za one koji ne znaju, pa pohitajte da vidite! Repertoar možete da pogledate ovde.

  3. Gunners pub - nalazi se u Braće Jugovića broj 2 i definitivno je mesto gde želite da popijete pivo! Imaju 12 točilica piva i 80 flaširanih, pa vi birajte. Od muzike preovladava rok, a društvo je uglavnom mlađe.

  4. Narodno pozorište – Mislim da je pozorište uvek dobra odluka, tako da ovde nema šta da se duži. Narodno pozorište je jedno od retkih koje je dostupno svima, uvek imaju studentske popuste i karte možete naći po izuzetno jeftinim cenama. Bilo da je velika scena ili scena Raša Plaović, opera ili drama, garantujem da ćete uživati.

  5. Beogradski manijak – Manijak je mesto na koje treba otići bilo koji dan od 20h do 6h ako želite da se provedete manijački dobro. Nalazi se u podzemnom prolazu ispod palate Albanije. Cene pića su minimalno niske, a muzika maksimalno glasna. Uglavnom muziku pušta DJ andergraunda, rokenrol, pank, rokabili. Svi putevi vode u Manijak.

  6. Muzej nauke i tehnike – Stalne postavke su otvorene svaki dan od 10h do 20h, osim ponedeljkom. Nalaze se u dve zgrade, prva je u Skender-begovoj broj 51 i tu se nalaze izložbe Drugi krug, Dečiji muzej, kao i Naučni centar. Naučni centar pod obavezno! Izložbu Medicina u Srbiji kroz vekove možete posetiti u zgradi Srpskog lekarskog društva, u Džordža Vašingtona 19. Čemu su služile „magijske formule”, saznaj sam/a!

  7. Splav Gusar – Ovaj gusarski splav se nalazi u reci fensi splavova, ali nije nimalo nalik njima. Ovo je pravi gusarski, rokenrol, dog friendly splav. Preko dana kafa, a uveče neka žestinu da se zagrejemo za neku dobru svirku. Uz sve to, imaju i najbolji šank koji ćete videti. Pravac Savski kej.

  8. Muzej pozorišne umetnosti – Ovaj muzej je smešten u kuću koju je izgradio svinjarski trgovac Miloje Božić davne 1836. godine u Gospodar Jevremovoj ulici broj 19. U muzeju se nalaze cela teatrološka građa koja prati postojanje pozorišta u Srbiji od XIII veka pa do dana današnjeg. Od baletskih cipelica, pa do analiziranja klasičnih drama. Od ponedeljka do petka, od 9h do 18h znate gde možete da svratite. Ulaz je slobodan!

  9. Zelena pijaca na Banovom Brdu – Svaki kraj ima svoju dušu, pa je tako Zelena pijaca duša Banovog Brda (pored velikog parka, odmah iznad!). Od jutra do popodneva možete čuti viku sa pijace, nekad i psovke, ali sve je to iz ljubavi. Miris sveže pečene kafe i svežeg voća je prvo što ćete osetiti. Ako pijaca ne radi, svratite do parka iznad, možda se sretnemo.

  10. Rusmir – Ako vam se posle svega ovoga prijede nešto, onda treba posetiti ovaj restoran. Rusmir je čuven po domaćim kobasicama i mariniranim rebarcima koje prave. Zbog velikog interesovanja sa Zemuna su prešli na Vračar, tako da se trenutno nalazi nadomak hrama Sv. Save u ulici Braničevska 12a. Ide zima, a uz rebarca se možete fino zagrejati.

 

Autorka: Teodora Janković

Autorka fotografije: Sanja Nasevski