Zabava

12 filmova koji će vas ispuniti željom za putovanjem

12 filmova koji će vas ispuniti željom za putovanjem

Filmovi nam ne obezbeđuju samo izlaz iz realnosti, oni nam pomažu da iz nje zaista pobegnemo... 





Don't Look Now 
Venecija 

Fenomenalan i zastrašujuć triler iz 1973. Sa Donaldom Saterlendom u glavnoj ulozi. Radnja se dešava među kanalima i uličicama u Veneciji, koja nikada nije predstavljana na ovako jeziv način (posebno na kraju, kada Saterlend juri malu priliku sa kapuljačom kroz sporedne ulice). Nakon gledanja ovog filma, želećete da vidite ovaj misterizan i istorijom bogat grad.

 

Night and the City
London 

Dasinov predivan film iz 1950. godine uzima London kao pozadinu priče o sitnim kriminalcima i umetnicima koji zajedno pokušavaju da zarade u ovoj užurbanoj, nepredvidivoj metropoli, koja definitivno nije jednostavno mesto, ali se u njemu može puno dobiti. Ovaj film je svojevrstan portret predivnog mesta koje vrvi od avanture i neočekivanog. Za Njujork kažu da je grad koji ne spava, ali, ako je verovati ovom filmu, London skoro nikada ni ne drema.

 

Black Rain 
Osaka 

Radnja se dešava u drugom po veličini gradu u Japanu i jednom od najvećih gradova na svetu. To je jedan svetleći raj od šopinga, hrane i pića, žurki i urbanizovane budućnosti. Ridli Skot, fenomenalan vizuelni stilista koji stoji iza ovog filma, očigledno je zaljubljen u Japan. Još jedan njegov film, koji predstavlja njegovu viziju budućnosti, Blade Runner, dešava se u Tokiju. 



Manhattan
Njujork

Vudi Alenov film je zapravo ljubavno pismo upućeno Njujorku, ili, tačnije, Menhtenu, gde se većina njegovih filmova i odigrava. Uvodna scena, gde glavni junak objašnjava zašto voli Njujork, nateraće vas da odmah rezervišete let za to mesto. Alenov Njujork je grad prepun romanse i ogromnih mogućnosti. Kao što on kaže, "On je obožavao Njujork, idealizovao ga je izvan svih granica", a nakon gledanja ovog filma, obožavaćete ga i vi.

 
 


Emil and the Detectives
Berlin

 

Paris, Texas 
SAD

Venderov film iz 1984. godine je putopis bez konkurencije, odiseja jednog čoveka kroz američke pustinje. Pejzaži u ovom filmu su ogromni i veličanstveni i ako vas ovo ne podstakne da pođete duž čuvenog Route 66, ništa neće. 


The Third Man 
Beč 

Ovaj film je snimljen 1949. godine u posleratnom Beču. Glavni junak je američki pisac koji pokušava da dokuči misteriju svog nestalog prijatelja. Ovo će vas sigurno naterati da želite da posetite Beč, a kada tamo stignete, moći ćete da vidite veliki broj lokacija koje su postale poznate zahvaljujući ovom filmu - kaldrme, hoteli, kafići, pa i ogromni točak, koji u ovom gradu kao da su zaleđeni u vremenu.

 

Dirty Rotten Scoudlers
Južna Francuska

Ukoliko mislite da je Azurna obala zabavna isključivo ako imate dosta novca, grešite, kao što je Stiv Martin dokazao u svojoj ekstremno smešnoj i sunčanoj komediji iz 1987. godine. Martin je prevarant, takozvani poverljiv čovek, koji se ludo zabavlja. Plaže su besplatne, a planine su veoma blizu.  



The 400 Blows
Pariz

Trufatov genijalni film iz 1959. prati priču mladog dečaka Antoana, buntovnika koji se školuje u francuskoj prestonici. On putuje naokolo i pokušava da ubije dosadu. Pariz svakako ne deluje kao deo stvarnog sveta, kao i Njujork, deluje kao da je moguć samo na filmu, napravljen da zabavi i zadovolji gledaoca. 

 

Wake in Fright
Australija

Ovaj film je iz 1971. i tada definitivno nije baš preterano pomogao turizmu Australije, pokazavši njene skrivene delove koji su negostoljubivi i opasni. Ovo je priča o profesoru koji slučajno završava u zabačenom gradu, gde upoznaje nekoliko neverovatnih ljudi. Ipak, ovaj film svim ljubiteljima putovanja pokazuje Australiju kakva je sve do dan danas – bezgranično prostranstvo koje tek treba istražiti, nesterilisano civilizacijom.

 

The Dead
Dablin

Hjustonov izvanredni film iz 1987. rađen je na osnovu priče čoveka iz Dablina, Džejmsa Džojsa i tu je i snimljen, uključujući i i poznate lokacije u gradu, kao što su Ha’penny Bridge i Temple Bar. Ovo je jedan dirljiv, divan film koji će vas navesti da poželite da odmah krenete put Dablina.

 

2001: A Space Odyssey
Svemir

Putovanje po svemiru još uvek nije moguće, ali će u neko dogledno vreme postati i tada ćete, naravno, želeti da odete. Nijedan film ne pokazuje bolje sve lepote putovanja po svemiru kao ovaj Kjubrikov film, koji je, između ostalog, predvideo video pozive.

 


Prevod sa engleskog: Miljana Nikolić
Oprema: Nevena Živanović 

Najnovije