Zabava

Za domaće zadatke ili protiv njih?

Za domaće zadatke ili protiv njih?

Ono što je san svakog deteta, to je mnogim roditeljima pak noćna mora. Da li ste ikada pomislili na to, kakvo bi vam osnovno školovanje bilo bez domaćih zadataka, koji su nam svima zadavali glavobolje?
Jedna osnovna škola u Njujorku je odlučila da ukine domaće zadatke, a roditelji su na to odgovorili jednostavnim ispisivanjem dece iz istoimene škole. Naime, učitelji smatraju da je, umesto toga da insistiraju da se radi na matematičkim prolemima ili pak esejima, mnogo bolje da decu pošalju napolje da se igraju.

Na sve zamerke roditelja, učitelji su spremili odgovor – domaći zadatak koji deca dobijaju u osnovnoj školi ne može toliko da utiče na njihov sadašnji, a kamoli na budući, akademski uspeh. Takođe, domaći zadaci izazivaju kod dece određene frustracije i umor, gubljenje vremena na ostale aktivnosti i druženje sa porodicom, i nažalost, gubitak interesovanja za samo učenje. Ovo roditelji nisu prihvatili, čak su počeli deci da zadaju sopstvene domaće zadatke. Mnogi od njih veruju da je ovo sada njihovo vreme da uče, kada imaju dobro pamćenje.

Debata se nastavlja u srednjim školama, gde postoji jasan dokaz da domaći zadaci vode ka većem i boljem akademskom uspehu. Ali, vreme koje srednjoškolci utroše na domaće zadatke je različito u Šangaju i Finskoj – u Šangaju srednjoškolci utroše 13,8 sati nedeljno na domaće zadatke, a u Finskoj 2,8. Naravno, ovo su rezultati određenih istraživanja, a zavise od pritiska i očekivanja samih zemalja od dece koja žive u njoj. U Srbiji, na primer, srednjoškolci rade domaće zadatke 4,4 časa nedeljno. Naime, zanimljivo je i to da učenici iz Finske, iako provedu samo 2,8 časa nad svojim domaćim zadacima, ostvaruju odlične rezultate na testovima.

Ali, na kraju krajeva, koliko deca provode vremena radeći? Koliko bi trebalo da provedu vremena „nad knjigom“ i koliko im je zaista dovoljno? Iako bi dobar deo njih proveo to isto vreme radeći nešto drugo, igrajući se, izlazeći, postoji i pritisak sa druge strane, zvan  roditelji, koji imaju drugačiju perspektivu i vrednovanje škole, domaćih zadataka i obrazovanja, od same dece.

Autorka: Milana Veljko

Izvor : http://www.telegraph.co.uk/education/educationnews/11453912/Homework-around-the-world-how-much-is-too-much.html

Najnovije