Zabava

Snapchat

Snapchat

Svi koji koriste Snapchat verovatno pomno prate vesti u vezi sa ovom aplikacijom i raduju se činjenici da kreatori aplikacije ukidaju opciju „Auto – advance“, koja nije dozvoljavala korisnicima da sami biraju koju priču će da isprate.

Stoga, sigurno se svaki korisnik bar jednom našao u situaciji da gleda kako bivši/bivša provodi divne trenutke u svojoj novoj vezi. Slučajni stalker momenat, sve zahvaljujući dobroj nameri autora ove aplikacije, a to je da korisnici stalno na lak način budu u toku sa najnovijim dešavanjima u životima voljenih osoba. Ovaj update aplikacije će najpre biti dostupan odabranim Android korisnicima, a zatim i svim Android i iOS korisnicima.

Nego, ako još uvek nisi korisnik ove aplikacije i nije ti baš jasno čemu takva pomama i zašto bi možda ova aplikacija mogla da se nađe i na tvom telefonu, čitaj dalje ovaj tekst.

U vreme kada se sve više koriste društvene mreže nailazimo na more drugih aplikacija koji imaju tendenciju ka društvenim mrežama. Od društvenih mreža tu su Facebook, Twitter, Instagram a od aplikacija koje imaju tendenciju ka društvenim mrežama tu su Viber, WhatsApp, između ostalih i Snapchat. Šta je zapravo Snapchat? Kada je nastao i ko su mu osnivači? Koliko ima korisnika i kome je namenjen? Kolika je vrednost i godišnja zarada Snapchat-a?

Snapchat je skup poruka i multimedijalnih sadržaja za mobilne uređaje. Ovu aplikaciju kreirali su Evan Spiegel i Boby Murphy. Sedište korporacije nalazi se u Veneciji. Snapchat je osnovan u septembru 2011. godine. Svake godine rastao je broj korisnika, a i potražnja za aplikacijom. Godišnji prihodi ove kompanije su preko milijardu dolara.

Istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da Snapchat ima 110 miliona dnevnih korisnika, što je više od Twitter-a, na primer. U Americi 36% mladih starosti između 18 i 29 godina ima otvoren Snapchat profil. Sve više korisnika koristi aplikaciju Snapchat, a potražnja je sve veća kod korisnika mlađih od 13 godina. Stoga, kompanija je u junu 2013. godine kreirala „Snapkids“. Snapkids je namenjen korisnicima ispod 13 godina, dovoljno je samo da unesu godinu rođenja kako bi im se potvrdilo godište. Prijavljivanje je isto kao i za Snapchat.

Specifičnost ove aplikacije jeste, da kad podeliš sliku, tvoji prijatelji je mogu samo jednom pogledati i ona zatim nestaje. Što pre prihvatiš činjenicu da ovoj aplikaciji ne treba nadogradnja na trenutne aplikacije koje koristiš – chatovi, poruke i slično – pre ćeš shvatiti zašto ima smisla.

Facebook možemo posmatrati kao društvenu mrežu na kojoj smo povezani s ljudima iz svih životnih razdoblja. To su ljudi s kojima smo slavili prve rođendane, išli u osnovnu školu, kolege s posla, kolege s fakulteta… Ukratko – svi! Zato ga, među ostalim, i koristimo. 

Twitter je tu za brza ažuriranja o novostima koje se događaju u svetu i oko nas, dok Instagram koristimo kao kolekciju savršenih fotki koje odražavaju vaš/naš “savršen život”.

Snapchat je sve suprotno: Behind the scenes iskustvo gde fotografije i video materijali nisu savršeno obrađeni, a objave detaljno pripremljene. Snapchat je društvena mreža koja najbolje odražava najobičnije razgovore “licem u lice”. Možemo ga posmatrati kroz prizmu dragih trenutaka, poput putovanja, razgovora, proslava, porodičnih  trenutaka i svakodnevnih radnji koje kratko traju i postaju sećanja. Životni trenuci predstavljaju upravo snapove koji nestaju. Dolaze nam prirodno, kao i ljubav prema korišćenju ove aplikacije. No, da ne pomisliš da je aplikacija neozbiljna, Snapchat koristi i Bela kuća, a kandidati za izbore u 2016. godini već objavljuju behind the scenes snapove i vode kampanje upravo putem Snapchata.

Čim uključiš aplikaciju, Snapchat će ti prikazati kameru i krug za snimanje. Pomalo zbunjujuće i nimalo slično drugim aplikacijama koje koristiš, poput Facebook-a ili Twitter-a. Prijatelje možeš naći putem tvog imenika ili upisivanjem korisničkog imena, preko snap koda, ili broja telefona.

Postoji više statističkih podataka u vezi sa ovom aplikacijom, a ovi su možda najinteresantniji. Pošto mi pripadamo Y- generaciji (milenijumska generacija), šta misliš koliko mladih milenijumaca koristi usluge Snapchat-a? Postotak je veliki – čak 73% mladih milenijumaca dnevno bude na Snap-u, 9000 slika se dnevno objavi, 10 milijardi video pregleda dnevno i još mnogo toga. Da li ćeš sada koristiti Snapchat? Moja poruka je da ga što pre instaliraš i da delimo snapove.

Autorka: Katarina Ninković

Najnovije