Zabava

Povratak indijske spisateljice Arundati Roj

Povratak indijske spisateljice Arundati Roj

Indijska spisateljica Arundati Roj je nedavno podelila sa javnošću da će njen drugi po redu roman biti objavljen 2017. godine, pod imenom The Ministry of Utmost Happiness.

Ova vest je poprilično obradovala ljubitelje njenog prvog romana, „Bog malih stvari“, zahvaljujući kojem je stekla svetsku slavu i dobila Bookerovu nagradu za pisanje.

Nakon ogromnog uspeha ovog romana i u Indiji i na Zapadu, Roj je odlučila da prestane sa pisanjem fikcije, već se tokom perioda od dve decenije posvetila aktivizmu. U ovom kontekstu, bavila se raznim temama, od kritike neoliberalnog kapitalizma i američkog rata u Iraku i Afganistanu, do osude indijske aneksije Kašmira (što je izazvalo polemiku i neodobravanje od strane većeg dela indijske javnosti). Bavila se i temom globalizacije, njenim uticajima, kao i problemima ugrožavanja životne sredine.

Postala je jedan od vodećih intelektualaca-mislilaca moderne Indije, a njen aktivistički rad zadržavao je završetak drugog romana. Sama Arundati Roj je tokom perioda od dvadeset godina pisala mnogobrojne eseje i polemike o politici i kulturi modernog sveta, a uz to je revnosno podržavala proteste i interese ugroženih zajednica u Indiji i okolnim zemljama.

I pored zavidnog društvenog angažamana ove autorke, njeni fanovi su se još od izlaska prvog romana nadali sledećem delu fikcije. Šta je to u romanu „Bog malih stvari“ što je toliko oduševilo javnost i ostavilo mnogobrojne fanove u strpljivom iščekivanju novog romana, tokom ovih dvadeset godina „pauze“?

Pre svega, to je njen slikovit i britak stil pisanja, koji nam skoro opipljivo dočarava atmosferu Kerale u Indiji. Radnja romana prati Amu i njenu decu blizance Estu i Rahel, a naracija se u romanu smenjuje između perioda kada su blizanci bili deca, sa vremenom dvadeset i tri godine kasnije, kada su odrasli i ponovo se sreli. Narativna struktura smenjivanja vremenskih perioda održava dinamiku radnje i zahvaljujući maestralnom stilu pisanja, ne zbunjuje čitaoca, već mu daje nagoveštaje o nadolazećoj tragediji i gubitku jednog detinjstva. Ono što je zarobilo srca čitaoca je činjenica da je ova naizgled jednostavna priča o „malim“ stvarima, zapravo na jednom dubljem nivou i priča o kastinskom sistemu u Indiji, o društvenim silama koje razdvajaju ljude, i patnjama i snovima malog čoveka uhvaćenom u centru ovih zbivanja.

Upravo iz ovog razloga, njeni fanovi očekuju da će se novi roman kroz dirljivu priču i osobeno pitak stil pisanja, vešto uhvatiti u koštac sa velikim i „teškim“ temama, u čemu i leži privlačnost i talenat Arundati Roj.

Autorka: Jelena Svilkić

Najnovije