Zabava

Pešačenje i čiste ruke

Pešačenje i čiste ruke

Danas je savršen dan da se posvetite svom zdravlju. 

Međunarodni dan pešačenja se obeležava već 20 godina kao akcija koju je pokrenula Svetska asocijacija sporta, a kasnije Svetska zdravstvena organizacija ju je sprovela kao globalnu inicijativu „Kretanjem do zdravlja“.

Svetski dan čistih ruku je prvi put obeležen 2008. godine. Prvi korak je bila globalna inicijativa „Pranje ruku sapunom“ i takođe je imala međunarodni karakter.

Veliki broj gradova u Srbiji organizuje razne vrste pešačkih tura, izaberite vama najbliži, povedite prijatelje i prošetajte malo, a kad se vratite obavezno operite ruke. 

Zanimljivosti vezanje za šetanje:

1. Fire walking, čin hodanja po vrelom kamenju ili žaru bosonogi je verska ceremonija koja se vrši u nekim delovima sveta uključujući Indiju, Kinu, Fidži i Novi Zeland. Ovakav obred je obećavao dobru žetvu.

2. Moderni književni teoretičari vide sličnost između šetanja i pisanja. Kako Mišel de Serto tvrdi „pisanje je jedan od načina da stvorimo svoj svet, a šetanje je drugi.“ Svaki dobar pisac zna da nije bitno gde svoje reči zapiše, na kutiji cigareta, na papiriću od žvakaćih guma, ali kako je došlo moderno doba, najlakši način je sačuvati na svom mobilnom telefonu. Za pisca najbitnija stvar je naći inspiraciju, možda mislimo da smo Stiven King i da će nam razgledanje hotelske sobe Overlook hotela pomoći da napišemo knjigu, ali čak i takav pisac je imao potrebu da svoje misli usmeri na planinski vrh, možda po malo jeziv, da bi napisao dobru priču.

3. Potrebno je manje od godinu dana da se obiđe ceo svet, samo hodajući. Tačnije 347 dana, a slobodne dane iskoristite za spremanje na ovo izazovno putovanje. Jedna godina i 50 pari teniskih patika su potrebni za ovu dugu šetnju. Obavezno povedite devojku koja kaže da voli duge šetnje po plaži. To bi bilo jako romantično, dok ne shvati da je ovo baš duga šetnja i da to nije želela, onda nestaju leptirići.

Pitate se kakve veze imaju ruke sa hodanjem?

Dok hodate svoje ruke držite u različitom položaju. Neko mlati rukama, pa uglavnom hoda sam, pošto niko ne sme da mu priđe, dok neko pak drži ruke u džepovima ili prekrštene, ali možda je najlepše kada držite nekog za ruku i šetate.

Prvi utisak kada upoznajemo nekoga treba da bude naše nasmejano lice i nežne ruke. Da bi vam ruke bile nežne morate ih negovati, a jedna od najbitnijih stvari kod nege ruku je njihovo redovno pranje. Baš zato što su najosetljiviji deo tela nervni završeci u vrhovima prstiju.

Kako kaže Čika Zmaj:
Pre i posle jela treba ruke prati,
nemoj da te na to opominje mati.
Prljavim rukama, zagadi se jelo,

pa se tako bolest unese u telo.

Zanimljive činjenice o rukama:

1. Vena na domaliću se zove Venna Amoris, direktno je povezana sa našim srcem i naziva se vena ljubavi. Iz tog razloga se verenički prsten nosi baš na tom prstu. 

2. Hirurzi tvrde da je najbolje izgubiti kažiprste, oni vam najmanje trebaju. Pogotovo ako koristite kažiprst da njime pokažete na nekoga i time ga uplašite.

3. Ono što naše ruke razlikuje od drugih životinja je naš pokretni palac, to znači da svi naši prsti mogu da rade zajedno. Koale takođe imaju pokretni palac, još jedna naša sličnost sa koalama pored spavanja.

Dakle, operite ruke i spremite se za put oko sveta!

*deo informacija preuzet sa sajtova: Fun facts about walking i Amazing facts about human hands   
Autorka: Dijana Kovačević

Najnovije