Zabava

Posthumna izložba - Ljubomir Ljuba Popović

Posthumna izložba - Ljubomir Ljuba Popović

O slikaru

Iako više nije među živima (preminuo u 82. godini u avgustu 2016.), ipak njegovo ime će se još dugo spominjati i o njemu i njegovom radu će se tek pisati. Ljubomir Ljuba Popović  jedan je od najpoznatijih i najpriznatijih savremenih srpskih slikara. U svojoj monografiji Ljuba posebno su interesantni tekstovi koje je on sam pisao i tako otkrivao svoj stvaralački senzibilitet. Kroz monografiju objašnjava neke od svojih slika:       

Pitanje histeričnih objekata (1972) – borba protiv snage svjetlosti i lica opčinjena njenim izvorom su dominante ove slike. Svjetlost koja dolazi iz središta samog umjetničkog djela i lica zaslijepljena blijeskom tolike svjetlosti, ali istovremeno stopljena sa njom.

Ukrotiteljica (1975/76) – žena koja je posebna, drugačija, ali i slika nagog ženskog tijela. Posebna emocija ga veže za ovu sliku, poseban kontakt i osjećanje zaljubljenosti. Kada je bio pozvan u na otvaranje izložbe u kvartu Sen Žermen, Lj. Popović je rekao:  Šta sam usred zvanica tada ugledao. Onu ženu! Istovetnu ženu s moje slike. Kakav sam šok doživeo! 

Kosmička svest (1975) slika koja je u umjetniku pokrenula neka pitanja filosofskog tipa. Pitanje čovjeka koje je nasparam beskrajno velikog univerzuma sićušan, a koji ipak u sebi sadrži veličinu neke individualne beskonačnosti.

Izložba u Novom Sadu

Muzej grada Novog Sada je domaćin izložbe slika Lj. Popovića. Svečano otvaranje bilo je 18. oktobra u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29. Izložba je otvorena do 09.11. i ulaz je 100 dinara. Najznačajnija djela prikazana su kroz različite tehnike i formate, te iz različitih vremenskih perioda. Trenutna postavka u Muzeju grada Novog Sada pripada kolekciji Dragoslava S. Maričića.

Autorka: Kristina Topić

Fotografija preuzeta sa sajta Pinterest.

Najnovije